Web analytics houdt het meten, verzamelen, analyseren en rapporteren van data met betrekking tot internetgebruik in. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen on-site en off-site web analytics. On-site analytics, betekent het analyseren van data met betrekking tot de eigen website. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het aantal bezoeken in een bepaalde periode, via welke pagina bezoekers de website binnenkomen en welke pagina’s van een webshop de meeste omzet genereren. Off-site analytics, betekent het analyseren van data die niet door de eigen website is gegenereerd. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het aantal inkomende links vanaf andere websites, het verkeer wat een website potentieel kan aantrekken en de positioneringen van een website in zoekmachines. Zowel off-site als on-site web analytics zijn essentieel voor het bepalen en onderhouden van een succesvolle online marketing strategie.

Off-site analytics: zoekwoordanalyse

Zoekwoordanalyse is een belangrijke vorm van off-site web analytics. Bij zoekwoordanalyse wordt gebruik gemaakt van een database, waarin wordt bijgehouden hoe vaak gezocht wordt op een bepaalde zoekterm binnen een bepaalde regio. Daarnaast kan worden opgezocht hoeveel websites op deze zoektermen adverteren, ook wel aangeduid als de mate van concurrentie. Door deze data te analyseren, kan een weloverwogen beslissing worden gemaakt over de zoekwoorden waarop een website geoptimaliseerd dient te worden. Bij voorkeur wordt hierbij gekozen voor zoekwoorden met zoveel mogelijk zoekvolume en zo weinig mogelijk concurrentie. Uw online marketing partner kan dit soort analyses snel en effectief voor u uitvoeren.

Positioneringen in zoekmachines

Een andere belangrijke vorm van off-site analytics, is het regelmatig analyseren van de positioneringen in zoekmachines. Op deze manier kan het succes van inspanningen op het gebied van SEO gemeten worden. Per zoekwoord wordt gekeken op welke positie de website in de zoekresultaten staat, wanneer wordt gezocht op dit specifieke zoekwoord. Door tijdens dit proces gelijk te kijken naar concurrerende websites die op goede posities staan, kan waardevolle informatie vergaard worden, die gebruikt kan worden om de eigen website te verbeteren. Een goede online marketing partner zal deze vorm van analyse regelmatig voor u uitvoeren en dit vervolgens aan u rapporteren.

On-site analytics: website analyse met Google Analytics

Tot slot is website analyse, het analyseren van bepaalde statistieken (vaak afkomstig uit een programma als Google Analytics) om het gedrag van uw bezoekers in kaart te brengen. Middels web analytics worden bezoekersstromen, paginaweergaves en de bron waaruit de bezoeker afkomstig is inzichtelijk. Dit onderdeel van online marketing is daardoor uiterst geschikt voor zoekmachine optimalisatie en conversie optimalisatie. Met behulp van deze data kan namelijk heel accuraat bepaald worden, wat het effect van bepaalde wijzigingen in de website is op het aantal bezoekers en het aantal conversies.

Bent u benieuwd wat u allemaal uit uw website statistieken kunt halen? Vraag dan nu de gratis en vrijblijvende QuickScan aan!