Het lijkt erop dat we onderweg zijn naar een recessie. In de krant wordt er dagelijks over de neerwaartse economie geschreven, bedrijven nemen preventieve maatregelen om kosten te reduceren en sommige schorten zelfs hun marketingbudgetten op. Maar een crisis hoeft echt niet voor paniek te zorgen bij marketeers. In dit nieuwsbericht delen wij verschillende handige tips hoe u ervoor kunt zorgen dat u toch uw doelen weet te behalen tijdens een crisis.

Focussen op kansen is nu belangrijker dan ooit

Het is tijdens een crisis zeker haalbaar om wat over te houden aan uw investeringen (ROI), maar hierbij is een sterke mediaplanning essentieel. Dit zijn 5 tips om voor een ijzersterke mediaplanning:

1. Blijf realistisch

Laat u niet meeslepen door de angst die de media zaait met dreigende verhalen over de crisis. Blijf realistisch, behaalt u uw doelstellingen en blijven uw mediacampagnes geld opleveren, ga er dan zeker gewoon mee door!

‘Als het niet kapot is, repareer het dan niet’

Een crisis zorgt voor veel (interne) ongerustheden. Daarom raden wij aan om een plan te maken voor wanneer uw bedrijf maatregelen moet gaan nemen om kosten te reduceren. Met duidelijke richtlijnen voorkomt u reflexmatige reacties. Bepaal in het plan wanneer uw bedrijf het marketingbudget moet gaan verkleinen en werk uit welke impact dit zal hebben op uw bedrijf. Voor wanneer de stijgende lijn weer zichtbaar is, moet ook op een bepaald punt het marketingbudget weer worden vergoot. Bepaal van tevoren op welk punt het budget weer kan worden opgeschroefd.

2. Track consumentengedrag

Houd goed in de gaten welke stappen uw bezoekers doorlopen voordat er een conversie plaatsvindt, zodat u weet waar u op in kunt spelen. Als eerst is het van belang om erachter te komen welke zoekwoorden consumenten invoeren in zoekmachines wanneer ze op zoek zijn naar uw producten of diensten. Zorg ervoor dat u door middel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) deze zoekwoorden verwerkt in uw content. Overigens is het bij advertenties belangrijk om URL-parameters toe te voegen. URL-parameters voegen extra informatie toe aan een URL, wat helpt bij het tracken en analyseren van gebruikersgedrag.

3. Automatiseren van gegevensupdates

Zeker tijdens een recessie is het van belang dat er snel kan worden ingespeeld op trends, hiervoor moet u wel op de hoogte zijn van de laatste trends. Zorg ervoor dat de datastroom zoveel mogelijk wordt geautomatiseerd, zodat u gegevens accuraat kunt tracken en in kunt spelen op trends. Ook is het handig om automatische waarschuwingen in te stellen, deze kunnen van pas komen wanneer bepaalde statistieken dalen. Doordat digitale advertentieplatforms zoals Google zichzelf tegenwoordig verbeteren door middel van machine learning wordt het inspelen op trends veelal geautomatiseerd.

4. Reduceer onnodige uitgaven

Houd goed voor ogen op welke kanalen uw doelgroep actief is. Is de doelgroep niet actief op een kanaal waar u momenteel wel marketingbudget aan besteedt, dan kunt u deze scharen onder onnodige uitgaven. Houd zorgvuldig de prestaties van de kanalen in de gaten en reduceer het budget van kanalen met inconsistente prestaties. Investeer alleen in kanalen waar de doelgroep actief op is en welke consistent de doelen uit uw mediaplanning behalen.

5. Profiteer van de gaten die de concurrentie heeft achtergelaten

Doorgaans wordt er in een crisis als eerste op het marketingbudget bezuinigd. Wanneer uw concurrenten bezuinigen op het marketingbudget ontstaan er kansen in de markt. Door de mediamix van de concurrentie nauwlettend in de gaten te houden, weet u precies wanneer de concurrentie bezuinigt op marketing. Dan moet uw bedrijf actie ondernemen en hierop inspelen.

Ontwikkeling en uitvoering mediaplanning

In tijden van economische tegenwind valt er veel te verliezen en te winnen met een mediaplanning, daarom is het van belang dat dit goed wordt uitgevoerd. Met behulp van de eerdergenoemde tips kunt u een sterke mediaplanning opstellen. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen en uitvoeren van een sterke mediaplanning? De specialisten van yndenz helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of te mailen naar info@yndenz.com.