In 2023 heeft Google een aantal patenten ingediend. Deze patenten geven ons een inzicht in nieuwe innovaties die mogelijk in het verschiet liggen. In dit artikel bespreken we 5 interessante patenten die Google het afgelopen jaar heeft ingediend, en kijken we naar wat deze patenten kunnen betekenen voor de toekomst van SEO. Het indienen van deze patenten betekent niet per definitie dat Google ze ook gaat implementeren in Google Zoeken, maar geeft desondanks in ieder geval een mooi inzicht in de werkzaamheden en prioriteiten van Google’s product developers.
#1: Zoekresultaatfilters uit de content
Het eerste patent waar we naar kijken, heeft te maken met de zoekfilters die Google presenteert bij een zoekopdracht. Hiermee zou Google content uit de webpagina’s die bij een zoekopdracht horen, gebruiken om filters toe te kunnen passen. Deze filters zouden dan in een balk bovenaan de zoekresultaten getoond worden en leveren allemaal hun aparte zoekresultatenpagina op. Het zoekwoord “beste smartphones 2023” zou bijvoorbeeld filters opleveren als “beste telefooncamera’s”, “5G smartphones” en “telefoons met lange batterijduur”. Voor uw content betekent dit dat het niet alleen belangrijk zou worden om toepasselijke content te schrijven voor de zoekopdracht, maar ook voor potentieel bijbehorende filters.
#2: Een zoekopdracht juist interpreteren
Het tweede patent gaat met name over het juist interpreteren van een zoekopdracht. Hierbij wordt een systeem beschreven dat de menselijke interpretatie van zoekopdrachten beoordeelt, om op deze manier zoekopdrachten te kunnen clusteren en groeperen. Het wordt hiermee dus vooral belangrijk aan de zoekintentie te voldoen. Door content die nu voor irrelevante zoekopdrachten op Google verschijnt te herschrijven en dus relevanter te maken, kunt u de reputatie van uw website in Google’s zoekresultaten gaan verbeteren.
#3: Zoekresultaten op basis van ‘compositional queries’
Het derde patent heeft te maken met zogenaamde ‘compositional queries’. Dit zijn zoekopdrachten die uit meerdere entiteiten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de zoekopdracht ‘online marketing bureau in de buurt van Rotterdam’. Hierbij zijn er meerdere entiteiten, namelijk ‘online marketing bureau’ en ‘Rotterdam’. Het nieuwe patent is erop gericht om de relatie tussen deze verschillende entiteiten beter te begrijpen. De zoekresultaten worden dan dus meer afgericht op de relatie tussen deze entiteiten, in plaats van enkel de entiteiten zelf.
#4: Google kennisvensters contextualiseren
Het vierde patent heeft betrekking op de kennisvensters van Google, ook wel de ‘Google Knowlegde Panels’ genoemd. Desbetreffend kennisvenster is ontwikkeld door Google om gebruikers extra informatie te verschaffen indien ze zoeken naar entiteiten, zoals zangers, acteurs, etc. Met de nieuwe methode zou dit nog beter moeten gaan. Eerst wordt de losse entiteit herkend die in de zoekopdracht gebruikt word, waarna ook andere termen die in de context bij deze entiteit passen geïdentificeerd worden. Gebaseerd op deze bevindingen wordt een kennisvenster gegenereerd over de entiteit met relevante feiten en informatie in de context van de zoekopdracht. Dit betekent dat het belangrijker wordt te richten op entiteitoptimalisatie, rich content creatie, het toevoegen van relevante context termen bij zoekwoorden en het beter begrijpen van de zoekintentie.
#5: Verbeteren van korte antwoorden
Korte antwoorden worden steeds belangrijker voor Google. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld de eerdergenoemde kennisvensters, maar ook in de ontwikkeling van Google’ Search Generative Experience (SGE) waarin met gebruik van AI direct antwoord wordt gegeven op een zoekopdracht. Dit patent is erop gericht de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van deze antwoorden te verbeteren, op basis van meerdere zoekresultaten. Het wordt daarmee mogelijk belangrijker om uitgebreidere content te creëren dat niet alleen gericht is op de belangrijkste zoekwoorden, maar de gehele context die bij deze onderwerpen hoort.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de toekomst van Google
Zoals eerder benoemd hebben de ingediende patenten geen directe relatie tot de huidige zoekresultaten en worden deze dus mogelijk niet als dusdanig doorgevoerd door Google. Wel geeft het ons een kijkje in Google’s prioriteiten voor de toekomst van hun zoekmachine. Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent dit onderwerp, en overige onderwerpen op het gebied van online marketing? Houd dan onze LinkedIn- en Facebookpagina in de gaten. Hier delen we alle nieuwsberichten die u ook terug kunt vinden in ons nieuwsoverzicht.