Bij de realisatie van uw website kunt u ervoor kiezen om deze met of zonder Content Management Systeem (CMS) op te laten leveren. Kort door de bocht is een CMS een webapplicatie die u helpt om op gebruiksvriendelijke wijze zelf content op uw website te publiceren zonder dat u daarvoor specifieke technische (programmeer)kennis nodig heeft. Online marketingbureau yndenz geeft u enkele inzichten die u helpen bij de afweging om wél of niet voor een CMS te kiezen.
Wel of geen CMS?
Een website laten realiseren zonder dat daar een CMS aan is gekoppeld, is in de regel iets sneller en daarmee iets goedkoper. Bedenk u echter wel dat u vervolgens voor alle wijzigingen op uw website een (betaalde) programmeur zult moeten inschakelen. Deze werkwijze hoeft natuurlijk niet onwenselijk te zijn. Zeker wanneer er nagenoeg geen wijzigingen op uw website plaatsvinden, dan kan het de voorkeur verdienen om een website zonder CMS te laten realiseren.
Wanneer u echter wenst dat er regelmatig wijzigingen op uw website plaatsvinden (denk bijvoorbeeld aan het publiceren van nieuwsberichten, het introduceren van nieuwe pagina’s, het doorvoeren van tekstuele aanpassingen, het plaatsen van nieuwe producten of diensten, het aanpassen van prijzen, et cetera), dan is het al snel verstandig om uw website te laten ontwikkelen mét een CMS. Immers, de kosten van het frequent laten doorvoeren van wijzigen op uw website door een programmeur overschrijden al snel de meerkosten van de integratie van een CMS.
Wat is het beste CMS?
Als u de keuze heeft gemaakt om te kiezen voor de integratie van een CMS achter uw website, dan zult u waarschijnlijk opvolgend worden geconfronteerd met een enorme diversiteit aan beschikbare systemen. Welk CMS het beste past bij uw website of webshop hangt sterk af van uw specifieke eisen en wensen. Enkele van de meest veelvoorkomende CMS-en zijn WordPress, Drupal, Joomla en Magento. Buiten deze bekende namen bestaan er overigens nog vele honderden alternatieven.
Ondanks dat er zoveel verschillende soorten CMS-en bestaan, kunnen ze op hoofdlijnen worden ingedeeld in een tweetal categorieën: ‘open source’ en ‘closed source’. Zoals de namen van de voornoemde categorieën al doen vermoeden, bevindt het verschil zich in de beschikbaarheid van de broncode. In het geval van een open source CMS is de broncode (de code waarmee het CMS is opgebouwd) volledig beschikbaar voor iedereen. In het geval van closed source is de broncode slechts beschikbaar voor de leverancier van het bewuste CMS. Het al dan niet beschikbaar zijn van de broncode is debet aan een aantal interessante eigenschappen.
LET OP: de termen ‘open source’ en ‘closed source’ hebben beide niets te maken met de veiligheid of beveiliging van uw website of webshop! Beide typen zijn even veilig.
Voordelen open source CMS
Het voordeel van een open source CMS, zoals bijvoorbeeld WordPress, is dat er door een wereldwijde community van vele tienduizenden programmeurs wordt doorontwikkeld aan het CMS. Diverse updates, verbeteringen en nieuwe toepassingen zijn als gevolg hiervan met grote regelmaat (en vaak gratis!) beschikbaar. Zodoende kunt u snel en kostenefficiënt meeliften op het werk van anderen. Als u bijvoorbeeld een agendafunctionaliteit of Social Media plug-in op uw website wenst, dan kan deze eenvoudig en kosteloos worden gedownload en opvolgend worden geïntegreerd in uw website. Wanneer u gebruik maakt van een closed source CMS, dan zult u bij de leverancier van het systeem te raden moeten gaan om te bezien of deze de gewenste uitbreidingen beschikbaar heeft. Zo niet, dan zullen deze speciaal voor u en op uw kosten moeten worden ontwikkeld.
Het verschil tussen een open source en closed source CMS kan worden vergeleken met de keuze voor een auto. Kiest u voor een automerk waar veel monteurs kennis van hebben, dan kunt u voor onderhoud en reparaties terecht bij een grote diversiteit aan autobedrijven. Kiest u voor een automerk waar slechts een handjevol monteurs kennis van heeft, dan rest u weinig anders dan met onderhoud en reparaties naar de oorspronkelijke leverancier te gaan (het zogeheten ‘vendor lock-in’). U zult nu wellicht begrijpen waarom bepaalde webbureaus liever hebben dat u gebruik maakt van het CMS dat speciaal door hen is ontwikkeld… Tevens laat het zich raden welke optie het beste is voor uw keuzevrijheid en uw portemonnee.
Ontwikkelen of optimaliseren van uw website of webshop?
Heeft u plannen om een nieuwe website of webshop te laten ontwikkelen? Of wilt u dat uw huidige website of webshop beter vindbaar wordt in Google en dat deze meer online rendement gaat voortbrengen? Neem dan vandaag nog contact op met online marketingbureau yndenz. Wij helpen u graag verder!