TikTok heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Het is niet langer slechts een social media kanaal dat gebruikt wordt voor entertainment, het fungeert tegenwoordig ook als zoekmachine, met name voor de jongere generatie. Maar liefst 74% van Gen Z gebruikt TikTok als zoekmachine in 2024. Als u deze doelgroep wilt bereiken, is het dus essentieel dat u actief bent op dit platform en dus in feite ook hier zoekmachine optimalisatie toepast. In dit nieuwsbericht nemen we u mee in waar u aan moet denken als u SEO voor TikTok gaat inzetten in uw online marketingstrategie.

De voordelen van TikTok als zoekmachine

TikTok biedt een aantal voordelen ten opzichte van Google. De klantreis wordt meer een oneindige loop in plaats van een lineaire lijn. Gebruikers zoeken naar dezelfde dingen als op Google, maar blijven langer op de app dankzij het oneindige aanbod aan leuke video’s. Het maakt het makkelijker en leuker om merken te ontdekken en ook na aankoop van een product blijven consumenten daardoor betrokken bij het merk.

Het zoeken via TikTok verloopt voornamelijk via de ‘For You Page’. Hier kunnen gebruikers via de zoekbalk een zoekterm invullen. TikTok laat vervolgens video’s als zoekresultaat zien op basis van de zoekterm.

SEO optimalisatie voor TikTok

SEO inzetten voor TikTok heeft een aantal overeenkomsten en verschillen met Google. Ook op TikTok is het belangrijk kwalitatieve, informatieve en behulpzame content te creëren dat aansluit op de zoekintentie van de gebruiker. Een belangrijk verschil is dat brand authority een veel minder belangrijke factor is op TikTok, waardoor de lat lager is voor merken om succesvol te zijn op TikTok. Daarnaast zijn er een aantal factoren die ingezet kunnen worden om content op TikTok te optimaliseren voor SEO:

Hashtags

Optimaliseren voor hashtags speelt een belangrijke rol. Op deze manier kunnen er belangrijke zoektermen toegepast worden die duiden op een koopintentie. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • #[producttype]review
  • #best[producttype]
  • #producttype[hacks]

Zoektermen

Naast in de hashtags is het belangrijk om op nog meer plekken zoektermen te gebruiken, zoals in de beschrijving van de video. Deze is echter een stuk korter dan een blog, dus voorkom dat u hierin te veel zoektermen propt. Houd de beschrijving kort en relevant voor de content. Naast de beschrijving is het belangrijk om de zoektermen ook hardop uit te spreken in de video en/of te gebruiken in eventuele voice-overs en captions. Op deze manier laat u namelijk zien dat deze video relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Thumbnail

Een goede thumbnail is ook essentieel. De thumbnail is namelijk wat de gebruiker ziet in de zoekresultaten, en is dus op basis waarvan de gebruiker kiest welke video’s er bekeken worden. Belangrijk hierbij is om een sterke tekst overlay te gebruiken die de gebruiker vertelt waar de video over gaat.

Gebruik TikTok Creative Center om te optimaliseren

Het TikTok Creative Center van TikTok zelf is ook een handige tool om content te optimaliseren. Hier zijn bijvoorbeeld de laatste trends en best practices eenvoudig terug te vinden. In de trends kan er gebrowsed worden op hashtags, liedjes, creators en video’s. Daarnaast kan er ook gefilterd worden op categorie en tijdsperiode. De tool is dus uitermate handig om te optimaliseren op trends en hashtags.

“Het TikTok Creative Center is een handige tool om content te optimaliseren.”

Uw SEO TikTok resultaten meten

Het is natuurlijk ook belangrijk om resultaten te meten wanneer u actief bent op TikTok. De mogelijkheden hiervoor zijn iets beperkter dan bijvoorbeeld bij Google. Toch zijn er een aantal dingen die u hiervoor kunt doen:

KPI’s bepalen

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om de KPI’s te bepalen. Voorbeelden van mogelijk relevante KPI’s zijn het conversiepercentage, interactiepercentage, klikken naar de website en omzetgroei. Afhankelijk van uw doelen kunt u bepalen welke KPI’s u wel en niet wilt meten.

Gebruik de zoekbalk om uw positioneringen te bepalen

Om positioneringen van uw content voor bepaalde zoekwoorden te bepalen zijn er helaas geen aparte tools. Als u dit in de gaten wilt houden zult u dit dus zelfstandig moeten doen door simpelweg uw zoekwoord in de zoekbalk in te typen en vervolgens te kijken op welke positie uw content verschijnt.

Gebruik TikTok Analytics om uw prestaties te bekijken

TikTok heeft wel een Analytics tool waar u een aantal dingen in kunt meten. Zo kunt u hier gegevens zien over de gebruikers die uw video hebben bekeken, en eventueel aanpassingen maken als u uw doelgroep dus niet bereikt. Daarnaast kunt u ook de prestaties van uw video zien, zoals de hoeveelheid interacties en gemiddelde kijktijd.

Zoekwoordanalyse voor TikTok

De TikTok Keyword Insights tool biedt een hoop nuttige informatie als u een zoekwoordanalyse wilt uitvoeren. Zo kunt u hier de populariteit, verwante hashtags en trends en demografische gegevens van het zoekwoord zien. Om verwante zoekwoorden te vinden kunt u deze daarnaast ook invullen in de zoekbalk. TikTok zal dan suggesties geven voor verwante zoektermen.

“Het is belangrijk om resultaten te meten wanneer u actief bent op TikTok.”

Potentieel gevaar: een algehele ban?

Een potentieel gevaar als u in gaat zetten op TikTok als kanaal is de mogelijke verbanning die eraan zit te komen. In Amerika is recent al een wet aangenomen die zegt dat het Chinese moederbedrijf TikTok binnen 9 maanden moet verkopen. Als dit niet gebeurt zal TikTok in Amerika verdwijnen uit de App Stores. In Europa wordt ook al gesproken over een soortgelijke maatregel. TikTok is wel van plan de wet aan te vechten.

SEO voor TikTok als deel van uw online marketingstrategie

Als u TikTok inzet als een van uw kanalen is het dus niet alleen belangrijk dat u dit niet alleen ziet als onderdeel van uw social media marketing, maar ook van uw SEO en dus uw algehele online marketingstrategie. Bij yndenz profileren we ons graag als uw algehele partner op het gebied van online marketing. Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.