Ondanks de woedende pandemie en een stortvloed aan updates zijn er dit jaar ontzettend veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van SEO. In 2021 kregen marketeers te maken met eindeloos veel Google-updates en mogelijkheden die van invloed konden zijn op de online zichtbaarheid van hun merken. En die online zichtbaarheid is nu belangrijker dan ooit! Van nieuwe mogelijkheden voor het toevoegen van COVID-gerelateerde informatie om klanten meer duidelijkheid te geven tot het interessantste juridische SEO-nieuws. In dit nieuwsbericht leest u meer over het belangrijkste SEO-nieuws van dit jaar.

De SERP

Er zijn verschillende nieuwe opties toegevoegd aan de zoekmachine resultatenpagina’s (SERP).

1. Google voegde een button ‘over dit resultaat’ toe aan de SERP. Wanneer gebruikers hierop klikken krijgen ze meer informatie over het zoekresultaat

2. Microsoft Bing lanceerde een soortgelijke button genaamd ‘Page Insights’. Door op de gloeilamp te klikken krijgt de gebruiker meer informatie over het zoekresultaat

3. Google introduceerde ‘continuous scroll’ voor mobiel zoeken. Wanneer u de onderkant van een pagina met zoekresultaten op de telefoon bereikt, wordt automatisch de volgende reeks resultaten geladen.

COVID-gerelateerde updates

Door de pandemie is het voor bedrijven lastiger om in contact te komen met potentiële klanten, hierdoor volgde een toenemende interesse in SEO door bedrijven. Overigens was er door de pandemie een toename in het aantal zoekopdrachten naar lokale bedrijven te zien.

Afbeeldingen en YouTube

1. Google deelde handige adviezen over SEO gericht op Google afbeeldingen. Deze adviezen waren voornamelijk gericht op hoe een goede ranking in Google afbeeldingen kan worden gehaald.

2. YouTube voegde automatisch vertaalde bijschriften en een functie die automatisch linkt naar een plaats die voorkomt in een video toe.

Juridisch SEO-nieuws

Ook in 2021 zijn er verschillende rechtszaken tegen de tech gigant Google aangespannen wegens privacy schendingen.

1. 17 advocaten beschuldigden Google ervan niet-AMP-advertenties af te remmen zodat AMP een boost kregen

2. In maart oordeelde een Californische rechter dat google zich moet verantwoorden over het volgen van haar gebruikers in de incognito modus. Google verklaarde dat incognito niet onzichtbaar betekent, daardoor slaagde Google erin om een verwerping van deze zaak te krijgen

3. Google kreeg een enorme boete van €500 miljoen opgelegd van de Franse mededingingsautoriteit voor het niet nakomen van afspraken met nieuwsbedrijven.

4. Tevens verloor Google ook een beroep waarin zij werden beschuldigd van het overtreden van een antitrustwet in 2017. Hierdoor kreeg de tech gigant een mega boete van 2,4 miljard euro.

Google tools

1. Afgelopen april introduceerde Google een pilot in Google Search Console waarmee gebruikers indexeringsproblemen konden melden. In augustus werd deze tool verder uitgerold.

2. Nieuwe modellen voor machine learning in Google Analytics 4.

Detailhandel en e-commerce

1. Google handhaaft haar beleid dat verkopers verplicht om tijdens het gehele afrekentraject de prijs van het artikel te tonen

2. Google bracht een e-commerce SEO-gids uit om de online zichtbaarheid te verbeteren

3. Microsoft sloeg de handen ineen met Shopify om Bing Shopping te lanceren.

Lokaal SEO-nieuws

In 2021 ging Google Mijn Bedrijf verder als Google Bedrijfsprofiel, ook zijn er verschillende nieuwe functies toegevoegd waardoor bedrijven meer controle hebben over hun account.

1. Reviews beter beheren met een nieuwe tool van Google Bedrijfsprofiel waarmee de status van gemarkeerde reviews kunnen worden gecontroleerd.

2. Google Business Profielen kunnen nu direct worden geclaimd en geverifieerd in Google Search en Goole Maps.

3. Bedrijven kunnen direct berichten ontvangen vanuit Google Search.

Vooruitkijken naar 2022

In dit nieuwsbericht zijn we ingegaan op het belangrijkste SEO gerelateerde nieuws van 2021. In het afgelopen jaar hebben er erg veel Google-updates plaatsgevonden die van invloed zijn op de online zichtbaarheid van bedrijven. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de wijzigingen van Google. Wilt u ook op de hoogte blijven van al het belangrijkste SEO gerelateerde nieuws in 2022? Houd dan ons nieuwsoverzicht of onze LinkedIn- en Facebookpagina in de gaten om niets te missen!