Recentelijk maakte Google bekend dat zij wijzigingen zullen aanbrengen in de zoekwoordtypen op woordgroepen voor breed zoeken. Door middel van Broad Match Modifier is het nu mogelijk om alle zoekopdrachten te targetten waarin het zoekwoord voorkomt. Waar er voorheen alleen resultaten van het exacte zoekwoord werden getoond, kunt u nu door een plus voor ieder woord te plaatsen breed zoeken. Dus als u +zoekwoord+hier typt in de zoekbalk, dan worden alle zoekopdrachten waar ‘zoekwoord’ en ‘hier’ in voorkomen getoond, hierbij maakt de volgorde niet uit.

Wisselende meningen over Broad Match Modifier

Het klinkt allemaal fantastisch, maar lang niet iedereen is enthousiast over Broad Match Modifier (BMM). Sommige marketeers die zich veel bezighouden met Search Engine Advertising (SEA) maken zich zorgen dat dit een poging is van Google om nóg meer gegevens en controle bij de marketeers weg te nemen. Zij denken dat Google hierdoor mogelijk meer winst uit veilingen kan halen. Google heeft meerdere malen aangegeven dat de wijzigingen bedrijven zullen helpen om een breder publiek te bereiken en veel tijd zullen besparen. Alsnog vragen marketeers zich af of BMM wel echt in hun belang is.

Zo kan Broad Match Modifier marketeers helpen

Uit een analyse van ruim 162 miljoen trefwoorden, bleek dat 89% van de marketeers gebruik maakt van aangepaste zoekwoorden voor breed zoeken. Er wordt dus een hoop tijd besteed aan het optimaliseren van campagnes, met behulp van BMM wordt er tijd bespaard doordat er simpelweg minder opties zijn. In het beste geval kan dit het verzamelen van gegevens voor adverteerders vereenvoudigen, omdat zinsdelen en aangepaste brede varianten op dezelfde manier overeenkomen sinds de komst van sterk gelijkende varianten. Wat adverteerders winnen is een matchtype-oplossing die beter nabootst hoe matchtypes momenteel werken.

Is deze update beter voor marketeers of Google?

Veel van de Pay-Per-Click-marketeers die zich uitten over BMM, uitten hun frustratie over het toenemende gebrek aan transparantie van Google. Sommige marketeers zeggen zelfs dat het bedrijf hun eigen inkomsten boven de belanghebbende bedrijven die actief adverteren op Google prioriteren. In de loop der jaren heeft Google de controle die matchtypen ooit boden weggenomen bij marketeers in ruil voor een betere automatisering, ook bij deze update is dit het geval. Enerzijds zou de update marketeers tijd kunnen besparen bij zoekwoordbeheer, maar er dient anderzijds ook weer meer tijd worden besteed aan het herinrichten van campagnes.

De modifier voor breed zoeken wordt binnenkort gelanceerd

Voor sommige sectoren zal BMM grote negatieve gevolgen met zich meebrengen, andere marketeers zal de automatisering veel tijd gaan besparen. Ondanks de wisselende meningen over BMM wordt zowel woordgroep zoeken als de modifier voor breed zoeken medio februari gelanceerd. Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben over de gevolgen van deze update voor uw bedrijf, neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze SEA-experts door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738. U kunt ook een e-mail sturen naar info@yndenz.com. Wij helpen u graag!