Op 17 oktober ontstond er ophef op verschillende fora over een mogelijke Google Penguin 3.0 update. Deze langverwachte update is inmiddels uitgerold. Aangezien Penguin updates in het verleden voor veel impact hebben gehad op de zoekresultaten, worden de effecten hiervan scherp in de gaten gehouden. Zo betekende de nieuwe update voor sommige websites een daling in hun positioneringen. yndenz legt uit, wat u moet weten over Penguin updates.

Wat is een Google Penguin update?

De eerste Google Penguin update werd geïntroduceerd in 2012 en is een algoritme dat ervoor zorgt dat spam links worden tegengegaan. Dit houdt in dat websites met een dubieuze linkbuildingstrategie geraakt worden in hun positioneringen binnen de Google zoekresultaten en hiermee indirect ook in het aantal organische bezoekers dat zij aantrekken. Het is dan ook van groot belang dat er enkel waardevolle backlinks verkregen worden en dat er geen backlinks in het linkprofiel aanwezig zijn, die afkomstig zijn van zogeheten spamsites.

Wat is het effect van de Google Penguin update 3.0?

Middels de Google Penguin update 3.0 hebben waardevolle links een grotere meerwaarde gekregen. Hiertegenover staat dat iedere link die door Google als ‘niet waardevol’ worden bestempeld (bijvoorbeeld een link op een pagina zonder pagerank, een link die afkomstig is van een spamsite of een link vanaf een pagina die te maken heeft met een heel ander onderwerp) een negatieve waarde heeft. Heeft uw website een natuurlijk linkprofiel, dan zal u van deze update waarschijnlijk weinig effect zien. Ontvangt u echter teveel niet waardevolle links, dan zal u een duidelijke daling zien in uw positioneringen. Herstellen van een Penguin update is overigens niet gemakkelijk. Het vergt namelijk relatief veel werk om de positioneringen in de Google zoekresultaten te herstellen. De belangrijkste richtlijnen hierbij zijn: het verzamelen van meer kwalitatief goede links, controleren of alle links goede ankerteksten meekrijgen en niet waardevolle links verwijderen of disavowen.

Waar moet u op letten bij het linkbuilden?

Wanneer u links probeert te verzamelen voor uw website, dan is het belangrijk om verschillende zaken in gedachten te houden. Hieronder hebben wij een aantal zaken opgesomd die van belang zijn:

  • Probeer alleen links aan te vragen op pagina’s die relevant zijn voor de content op uw website.
  • Voorkom linkjes op pagina’s die site-wide links hebben. Site-wide links zijn links die op elke pagina van de website terugkomen, bijvoorbeeld in de footer.
  • Varieer in ankerteksten.
  • Let erop dat u niet teveel backlinks ontvangt van websites die op dezelfde server staan

Online marketingbureau yndenz

yndenz heeft jarenlange ervaring met het opbouwen van een gedegen en schoon backlinkprofiel. Wilt u linkbuilden liever uitbesteden? Of bent u benieuwd naar uw huidige backlinkprofiel? Neem dan nu contact met ons op. Uiteraard kunt u ook direct contact opnemen via +31 (0)10 73 70 739.