In de eerste weken van kalenderjaar 2018 heeft Google een belangrijke update doorgevoerd in haar algoritme. Als gevolg van deze update is het aantal toegestane tekens voor meta descriptions stevig uitgebreid; er is haast sprake van een verdubbeling in het aantal karakters dat Google is gaan weergeven.

Al in de laatste maanden van kalenderjaar 2017 is er door Google veelvuldig getest met het tonen van meer karakters in meta descriptions. Soms werden er langere meta descriptions weergegeven in de zoekresultaten, soms weer niet. Toch lijkt momenteel de aanpassing van haar algoritme toch echt definitief te zijn en worden nagenoeg nog enkel de langere meta descriptions getoond (daar waar deze ook daadwerkelijk beschikbaar zijn).

Langere meta descriptions in zoekresultaten

Met de uitbreiding van de meta description (de beschrijving die u zelf kunt meegeven aan iedere unieke webpagina) tracht Google een volgende stap te zetten in het verhogen van de gebruiksvriendelijkheid van de zoekresultaten die door haar zoekmachine worden gegenereerd. Het grotere volume aan tekstuele content zou bezoekers namelijk in staat moeten stellen om beter te kunnen beoordelen hoe relevant de desbetreffende webpagina toebehorende tot het zoekresultaat is.

“Meta description van maximaal 165 karakters, naar maar liefst 320 karakters!”

Daar waar er door Google voorheen maximaal 165 karakters werden getoond in de meta description, lijkt er vandaag de dag plaats te zijn voor maar liefst 320 karakters. Toch is voorzichtigheid geboden bij het uitbouwen van de meta descriptions die worden gebruikt in uw website of webshop. Het voornoemde aantal karakters behelst immers slecht een richtlijn. In de praktijk is niet het aantal karakters, maar het aantal pixels leidend. Sinds de update van haar algoritme accepteert Google een maximum van 1.840 pixels.

Echter, doordat de letter ‘w’ nu eenmaal meer pixels in beslag neemt dan de letter ‘i’, lijkt het verstandig om een veilige marge te hanteren. Gegeven het feit dat het niet maximaal uitnutten van het aantal pixels in de meta description nog altijd beter is dan een meta description die het maximale aantal pixels overschrijd (en derhalve vroegtijdig door Google wordt afgebroken), adviseert yndenz om een lengte van 300 karakters aan te houden. Zo bent u ervan verzekerd dat uw meta descriptions volledig door Google zullen worden getoond. Voor alle volledigheid vermelden we dat spaties eveneens moeten worden meegeteld.

“Liever een kortere meta description, dan een meta description die vroegtijdig wordt afgebroken.”

Verschil tussen desktop en mobiele weergave

Niet onbelangrijk om in ogenschouw te nemen, is het verschil in weergave van meta descriptions op desktops en op mobiele devices. Door het kleinere schermformaat van mobiele devices zal het aantal getoonde karakters als vanzelfsprekend kleiner zijn dan het aantal getoonde karakters op desktops. Waar desktops 1.840 pixels (circa 320 karakters) zullen besteden aan meta descriptions, zullen smartphones en tablets in de regel ‘slechts’ 1.265 pixels (220 karakters) besteden aan de weergave van meta descriptions. op hoofdlijnen geldt dat hoe kleiner het schermformaat is, hoe minder ruimte c.q. pixels beschikbaar zal worden gesteld voor het tonen van meta descriptions.

Voordelen langere meta description

Veel websites en webshops hebben hun meta descriptions nog niet opgemaakt volgens de nieuwe richtlijnen, waardoor voorlopig nog zowel korte als lange beschrijvingen voor zullen komen in de zoekresultaten. Het grote voordeel van de langere beschrijving is dat u meer ruimte ter beschikking staat om uw (potentiĆ«le) klanten te informeren over de inhoud van webpagina’s die worden getoond in de zoekresultaten van Google. Denk ter illustratie aan het benoemen van USP’s (Unique Selling Points). Een informatieve en commercieel krachtige meta description heeft dan ook een positieve effect op de click-trough-rate (CTR)!

“Verhoog uw CTR door informatieve en commercieel krachtige meta descriptions toe te passen!”

Geen garantie voor plaatsing opgegeven meta description

In principe bent u vrij om naar eigen inzicht invulling te geven aan de meta descriptions op uw website. Echter, het staat Google vrij om in haar zoekresultaten te tonen wat zij als meest waardevol beschouwd. Is Google van mening dat de door u opgegeven meta description niet of niet voldoende aansluit bij de content die toebehoort tot de pagina in kwestie, dan zal zij uw meta description overrulen en zelf een eigen meta description tonen. Ook (te) korte meta descriptions kunnen door Google worden aangevuld.

De kans op een ‘ingreep’ door Google kunt u drastisch verkleinen door u te conformeren aan de spelregels van Google. Zo dient u er op de eerste plaats voor te zorgen dat u niet te veel en niet te weinig karakters verwerkt in uw meta descriptions. Op de tweede plaats dient u te voorkomen dat u vaker (nagenoeg) dezelfde meta description toepast; iedere meta description dient onmiskenbaar uniek te zijn. En, op de derde plaats, dient u te bewerkstelligen dat de meta description ook daadwerkelijk overeenkomt met de content op de pagina in kwestie. Houdt u zich zich aan deze richtlijnen, dan is de kans groot dat Google de door u opgegeven meta descriptions zal tonen in haar zoekresultaten.

Hulp bij het implementeren van gedegen meta descriptions

Er is behoorlijk wat kennis en kunde nodig voor het bepalen en vervolgens correct implementeren van gedegen meta descriptions. Het zou te ver gaan om in dit artikel alle ins-and-outs volledig uit te werken. Leeft u echter de eerder benoemde aanwijzingen na, dan bent u zonder meer op de juiste weg. Kunt u toch nog wat hulp gebruiken? Of wilt u laten toetsen of uw benadering van meta descriptions volledig in lijn is met de door Google gehanteerd richtlijnen en best practices? Met veel plezier en toewijding zullen de specialisten van yndenz u ondersteunen. Neem vandaag nog contact geheel vrijblijvend contact op met een van onze Online Marketeers via het online contactformulier op onze website. Geeft u de voorkeur aan telefonisch contact met een van onze Online Marketeers, bel dan met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Tijd besparen door online marketingnieuws via yndenz

Wordt u graag met gepaste regelmaat op de hoogte gehouden van al het relevante online marketingnieuws, maar heeft u geen tijd om zelf alle waardevolle nieuwskanalen te beheren? Weet dan dat wij op dagelijkse basis alle nieuwswaardige content tot ons nemen en u, als volger van yndenz, enkel voorzien van de meest relevante berichten. Start vandaag nog met het besparen van tijd door yndenz te volgen op Facebook of door yndenz te volgen op LinkedIn.

Stel een vraag over online marketing

Bestaat er binnen het vakgebied online marketing een onderwerp waarover u graag meer informatie wenst te ontvangen? Stel dan uw vraag via het e-mailadres nieuws@yndenz.com en opvolgend zullen wij u van antwoord voorzien middels een uitgebreid artikel. Of uw vraag nu technisch van aard is, of juist is gericht op gebruiksvriendelijkheid, online adverteren, social media of design, wij helpen u graag verder!