Nederland is koploper in Europa en het Midden Oosten wat betreft het aantal websites dat malware bevat. Maar liefst één derde van alle websites uit Europa en het Midden Oosten die kwaadaardige content bevatten, draaien op Nederlandse servers. Dit blijkt uit het McAfee Threats Report: First Quarter 2012. Daarnaast staat ons land wereldwijd op de 5e plaats van landen waaruit ‘SQL-injection’ aanvallen worden uitgevoerd.

Malware, wat staat voor ‘malicious software’, is software, script of code dat hackers in staat stelt computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te achterhalen of onbevoegd toegang tot computers te verkrijgen. Een SQL-injection kan het best worden omschreven als het ophalen van extra informatie uit een database door middel van het invoeren van tekens in het invoerveld van bijvoorbeeld een contactpagina, waardoor een ongewenste SQL-query wordt uitgevoerd.

De hoeveelheid kwaadaardige software die bestaat voor de PC heeft op dit moment het hoogste niveau bereikt sinds vier jaar. Dagelijks verschijnen namelijk gemiddeld negenduizend nieuwe websites met virussen en trojans. Hoewel Nederland de lijst in Europa en het Midden Oosten aanvoert, zijn er wereldwijd in de Verenigde Staten de meeste kwaadaardige websites gehost. Naast kwaadaardige websites laat het rapport een toename zien in malware op diverse platforms. Zo blijkt dat malware op het mobiele platform flink is gegroeid in het eerste kwartaal van 2012. En, ondanks dat Mac minder last heeft van malware, is ook hier op hun platform het aantal gedetecteerde infecties gestegen.

Andere interessante informatie uit het rapport is: aan het einde van het eerste kwartaal van 2012 heeft McAfee Labs ruim 83 miljoen samples van malware verzameld. Tevens wordt vermeld dat de hoeveelheid wereldwijd verstuurde spamberichten iets is afgenomen. Er werden in maart 2012 immers “slechts” 1 biljoen spamberichten verstuurd…