Google heeft onlangs een nieuwe feature toegevoegd aan de Google Chrome browser. Deze laatste update heeft betrekking op lazy loading. Het is natuurlijk geen geheim meer dat de laadtijd van een website zeer belangrijk is. Niet alleen voor de ranking in de zoekresultaten, maar ook voor een optimale ervaring voor de websitebezoekers. Een langzame website zal er namelijk sneller voor zorgen dat websitebezoekers zullen afhaken. Lazy loading moet dit voorkomen, doordat websites niet in één keer in zijn geheel geladen hoeven te worden.

“Lazy loading is vooral een handig attribuut voor pagina’s die veel afbeeldingen bevatten.”

Wat is lazy loading?

Lazy loading vertraagt het laden van afbeeldingen die op de website staan. Alleen de afbeeldingen die de websitebezoeker ziet worden ingeladen. Dit betekent dus dat de overige afbeeldingen onder de vouw pas worden ingeladen wanneer de websitebezoeker ook daadwerkelijk hier naartoe gaat scrollen. Dit heeft een positieve invloed op de websitesnelheid, omdat de website niet direct bij bezoek volledig ingeladen hoeft te worden.

Laadsnelheid website

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een website met een snelle laadsnelheid een hogere conversieratio heeft dan een website met een lange laadtijd. De laadtijd van pagina’s reduceren kan dus het conversieratio verbeteren. Bovendien wordt de Google crawler geholpen met een snelle website, doordat meer pagina’s worden geïndexeerd. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een positieve verandering op de organische vindbaarheid van de website.

Nieuwste versie Chrome

Lazy loading kon voorheen al geïmplementeerd worden door de Intersection Observer API of de implement complicated event handlers te gebruiken. Dit is echter erg technisch en kan voor velen nogal ingewikkeld zijn. Gelukkig is lazy loading nu in de laatste versie van Google Chrome (Chrome 76) als standaard attribuut meegenomen. Hierdoor is het met een beetje HTML-basiskennis eenvoudig om bronnen als iframes en afbeeldingen te specificeren en het laden van deze bronnen uit te stellen tot de websitebezoeker hierbij in de buurt komt.

“Het is voortaan al met een beetje HTML-basiskennis eenvoudig om lazy loading in te stellen.”

Auto loading en eager loading

Naast lazy loading worden er ook nog twee andere attributen ondersteunt. Het gaat hierbij om auto loading en eager loading. Met auto loading wordt de standaardinstelling van de browser overgenomen. Er zal in dit geval niks speciaals gebeuren, aangezien het de standaard optie van de Google Chrome browser betreft. Met het eager attribuut worden afbeeldingen juist overal op de pagina direct geladen. Dit is dus het tegenovergestelde van lazy loading.

Ondersteuning bij lazy loading en online marketing

Heeft u hulp nodig bij het implementeren van lazy loading op uw website? Of kunt u op andere vlakken van online marketing nog ondersteuning gebruiken? Full service online marketingbureau yndenz neemt de online marketing van uw organisatie graag uit handen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie, advies of om uw wensen te bespreken. Dit kan via het online contactformulier op de website of telefonisch via +31 (0)10 – 73 70 738.

Meer online marketing nieuws

Wilt u graag op de hoogte blijven van nieuws, trends en tips op het gebied van online marketing? Dan raden wij u aan yndenz te volgen op LinkedIn of Facebook. Dagelijks houden wij alle nieuwswaardige content in de gaten, zodat u altijd up-to-date blijft!

Stel uw eigen vraag aan yndenz

Wanneer u zelf een vraag heeft over een specifiek onderwerp op het gebied van online marketing kunt u deze altijd aan ons stellen. Stuur gerust een mail naar nieuws@yndenz.com met hierin uw vraag of het onderwerp waarover u graag meer wilt weten. Wij behandelen deze dan graag uitgebreid in een volgend artikel!