Momenteel is het gebruik van QR Codes (Quick Response Codes) een veel gebruikt recept als onderdeel van een online strategie. Echter, door de specifieke vormgeving van de QR Codes kan het gebruik visueel minder aantrekkelijk zijn. Om dit onderdeel van online marketing visueel aantrekkelijker en breder inzetbaar te maken, werken momenteel meerdere partijen aan onzichtbare scancodes. Voorbeelden hiervan zijn het al bestaande ‘image recognition’ van Kooaba, maar ook nieuwe initiatieven afkomstig van Microsoft, Post NL en Joh. Enschedé Endeavour Media.

Middels de ingezette innovatieve technieken worden gebruikers, net als bij reguliere QR Codes, na het scannen naar bijvoorbeeld een website, webshop of registratieformulier geleid. Slechts een klein icoontje naast de advertentie geeft aan dat de advertentie scanbaar is. Voordeel is dat alle ‘ouderwetse’ geprinte uitingen middels de nieuwe technieken scanbaar gemaakt kunnen worden.

Joh. Enschedé Endeavour Media geeft als voorbeeld dat bierviltjes in de kroeg gebruikt kunnen worden om, bijvoorbeeld namens Heineken, Champions League kaartjes weg te geven. QR Codes hebben momenteel het voordeel dat ze steeds meer herkend worden door het publiek. Vandaar dat onzichtbare scancodes pas echt als substituut van QR Codes kunnen dienen als algemeen bekend is welke icoontjes een onzichtbare scancode aangeven.