Wanneer u een nieuwe website heeft laten ontwikkelen ter vervanging van uw huidige website, dan is dat waarschijnlijk een behoorlijke investering geweest. De kans is groot dat u deze investering zo snel mogelijk wilt terugverdienen. Een soepele overgang van een oude website naar een nieuwe website lijkt daarbij zo eenvoudig, maar helaas is dat zelden het geval.

Meer dan eens blijken nieuwe websites (nagenoeg) onvindbaar te zijn in online zoekmachines zoals Google. Dit, terwijl een verbeterde online vindbaarheid vaak juist aan de basis heeft gelegen van het besluit tot het laten ontwikkelen van een nieuwe website. De SEO-experts van yndenz zetten daarom voor u de vier meest gemaakte SEO-fouten bij de lancering van een nieuwe website op een rij. Zo kunt u voorkomen dat deze fouten bij de lancering van uw nieuwe website worden gemaakt!

Fout 1. Uw nieuwe website mag niet worden geïndexeerd door Google

Wanneer een website wordt ontwikkeld, dan gebeurt dit meestal op een online ontwikkelserver. Het gebruik van een dergelijke server maakt het mogelijk om de werking en weergave van de uiteindelijke website nauwkeurig na te bootsen. Tevens stelt het gebruik van een online ontwikkelserver u in de gelegenheid om online (vanaf verschillende locaties) de laatste vorderingen aan uw nieuwe website op de voet te volgen.

Om nu te voorkomen dat Google de in ontwikkeling zijnde (en dus incomplete) website gaat opnemen in haar zoekresultaten, is het gebruikelijk om deze niet te laten indexeren. Het niet laten indexeren kan worden gerealiseerd door een stukje code aan de broncode van de website toe te voegen. Waar het vaak misgaat, is dat webdevelopers dit stukje code vergeten te verwijderen op het moment dat de nieuwe website wordt gelanceerd. Vervolgens is het effect dat de nieuwe website niet mag worden geïndexeerd door Google en dat behaalde organische positioneringen in de resultaten van zoekmachines (langzaam of sneller) verloren zullen gaan.

“Ga bij de lancering van uw nieuwe website altijd na of deze geïndexeerd mag worden door zoekmachines zoals Google!”

Fout 2. Er zijn geen 301-redirects ingesteld

Bij de ontwikkeling van een nieuwe website wordt de sitestructuur vaak aangepast, met als gevolg dat de URL’s van diverse pagina’s veranderen. Omdat de pagina’s van uw oude website autoriteitswaarde hebben opgebouwd in de resultaten van online zoekmachines, is het zeer belangrijk om deze waarde te behouden. Dit doet u door ervoor te zorgen dat de oude URL’s met behulp van zogenaamde 301-redirects worden doorgestuurd naar de nieuwe URL’s van de desbetreffende pagina’s.

Doet u dit niet, dan zullen zoekmachines niet begrijpen dat de URL’s van de oude pagina’s slechts zijn gewijzigd en zullen zij de URL’s van de nieuwe pagina’s ‘from scratch’ gaan indexeren en waarderen. Kortom, voor zoekmachines betreft het dan nieuwe pagina’s in plaats van bestaande pagina’s op nieuwe URL’s. De reeds opgebouwde autoriteitswaarde van de oude pagina’s gaat daarmee verloren, evenals de door die pagina’s behaalde organische positioneringen.

Fout 3. Er worden geen statistieken bijgehouden

Met behulp van software zoals Google Analytics is het mogelijk om zeer nauwkeurig websitestatistieken bij te houden. Denk aan het aantal bezoekers, de gemiddelde bezoekduur en de pagina’s van uw website die het meeste worden bezocht. Dit soort software werkt met behulp van een stukje code dat in de broncode van iedere pagina van uw website dient te worden geplaatst. Het wordt nog weleens vergeten om deze zogeheten trackingcode toe te voegen aan de nieuwe website wanneer deze wordt gelanceerd. Is dat het geval, dan worden er vanaf dat moment geen statistieken meer bijgehouden met betrekking tot uw nieuwe website. En, als zodanig kunt u dan ook niet langer nagaan of uw nieuwe website nu beter of slechter presteert dan uw oude website.

Fout 4. Er zijn geen meta-titels en meta-beschrijvingen ingevuld

Meta-titels en meta-beschrijvingen zijn stukjes tekstuele content die zoekmachines (naast nog vele andere waarden) gebruiken om het onderwerp van een webpagina te kunnen bepalen. Voor de zoekmachineoptimalisatie van uw website is het zeer belangrijk dat deze attributen zo optimaal mogelijk zijn ingevuld. Wanneer u de meta-titels en meta-beschrijvingen nauwkeurig heeft ingevuld op uw oude website, dan wilt u natuurlijk wel dat de ontwikkelaar van uw nieuwe website deze attributen van uw oude website overhevelt naar uw nieuwe website. Wanneer dit niet gebeurt, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de online vindbaarheid van uw nieuwe website in zoekmachines zoals Google.

“Wanneer de meta-titels en meta-omschrijvingen van uw oude website zijn geoptimaliseerd, moet u niet vergeten om deze mee te nemen naar uw nieuwe website.”

Laat uw nieuwe website ontwikkelen én optimaliseren door yndenz

yndenz bestaat uit een team van bevlogen online marketeers en webdevelopers die bijzonder veel ervaring hebben met de ontwikkeling van websites en webshops die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. De overgang van uw huidige website naar een nieuwe website kunt u daarom met een gerust hart aan ons overlaten.

Bent u toe aan een nieuwe website en wilt u zeker weten dat de overgang naar deze nieuwe website soepel verloopt? De experts van yndenz denken graag met u mee en kunnen de overgang naar een nieuwe website compleet voor u verzorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op deze website of door te bellen met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Volg yndenz op social media!

Benieuwd naar meer handige tips en nieuws op het gebied van online marketing? Volg ons dan op LinkedIn of Facebook en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!