Semantische SEO is kort gezegd wanneer zoekmachineoptimalisatie zich meer focust op de betekenis achter zoektermen, in plaats van alleen de inhoud van de zoekterm zelf. Dit heeft onder andere te maken met het begrijpen van entiteiten en de zogeheten Knowledge Graph van Google. In deze twee zinnen hebben we mogelijk al een aantal termen genoemd waar u vraagtekens bij heeft. Daarom leggen we in dit nieuwsbericht uit wat deze termen inhouden, en hoe semantische SEO zich verhoudt met traditionele SEO.

Entiteiten en de Knowledge Graph

In 2012 kondigde Google de zogeheten Knowledge Graph aan. Hiermee veranderde de manier waarop Google werkt. Wanneer men voor 2012 bijvoorbeeld een zoekopdracht voor ‘The Rock’ deed, liet Google alles zien wat met de woorden ‘The Rock’ te maken zou kunnen hebben. Maar ‘The Rock’ kan de naam zijn van een film, een bijnaam zijn voor een bekende acteur of de naam van een beruchte gevangenis. Daarnaast kan de bezoeker ook simpelweg in het Engels op zoek zijn naar informatie over stenen (al zal het woordje ‘The’ dan waarschijnlijk weggelaten worden).

Met de Knowledge Graph kwam hier dus verandering in. Google herkent sinds deze innovatie nog beter de context achter een zoekopdracht. Wanneer iemand ‘The Rock’ typt in de zoekbalk, komen de verschillende entiteiten (bijvoorbeeld acteur en film) naar voren. Deze entiteiten zijn te herkennen aan de subtekst en afbeeldingen die verschijnen in de zoekbalk. Daarnaast laat het zoekresultaat ook mogelijk gerelateerde onderwerpen zien, zoals films waarin de acteur gespeeld heeft en mogelijk bekende familieleden.

“De Knowledge Graph veranderde de manier waarop Google werkt.”

Het verschil met traditionele SEO

Traditionele SEO focust zich vooral op een zoekterm. Op basis van een zoekwoordenanalyse wordt content gecreëerd voor een bepaalde zoekterm, ondersteund door bijvoorbeeld on-page optimalisatie van de landingspagina en linkbuilding. Dit blijft een legitieme strategie voor uw SEO, maar bij semantische SEO worden de werkzaamheden als het ware nog verder uitgebreid. Hierbij is bijvoorbeeld ook de context van de zoekterm erg belangrijk.

Inspelen op semantische SEO

Om ook in te spelen op semantische SEO hoeft u dus niet per se iets te veranderen aan uw SEO-werkzaamheden, maar worden deze wel uitgebreid. Bij het creëren van content focust u zich niet enkel op een losstaande zoekterm maar op de gehele omringende context. Door gebruik te maken van structured data helpt u bovendien de zoekmachine ook beter uw website en uw content te begrijpen.

“Semantische SEO verandert de SEO-werkzaamheden niet, maar breidt deze wel uit”

Semantische SEO met yndenz

Bij yndenz kunnen we u ondersteunen met al uw werkzaamheden als het gaat om semantische SEO, bijvoorbeeld als u zelf daarvoor nog niet de kennis in huis hebt. Heeft u hier eerst nog wat vragen over? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.