Daar waar (online) marketeers tijdens het schrijven van teksten in het verleden voornamelijk rekening hielden met zoekmachines, moeten we vandaag de dag de focus meer leggen op onze creativiteit. Hoewel het gebruik van zoekwoorden nog steeds een belangrijke factor is om een hoge positionering in Google te krijgen, verwerken we deze anno 2018 subtieler in teksten dan enkele jaren geleden. Er moet nu meer worden nagedacht over het onderwerp, het doel en de structuur van een tekst. Deze moet pakkend zijn en, in tegenstelling tot stukken waarin er lukraak een overvloed aan zoekwoorden worden geplaatst, de interesse van lezers wekken.

Het schrijven van een zoekmachinevriendelijk tekst is ook vandaag de dag nog aan de orde. Echter gaat het schrijven van een goede SEO-tekst tegenwoordig niet meer om de hoeveelheid zoekwoorden die erin staan. Google heeft zich door de jaren heen zodanig ontwikkeld dat het snel doorheeft wanneer een zoekterm te vaak op een pagina geplaatst wordt, waardoor er een zogenoemde ‘penalty’ uitgedeeld kan worden. Plaatst u een passend aantal zoekwoorden voor de grootte van uw tekst, dan bent u dus al op de goede weg. Maar naast het gebruik van de juiste zoekwoorden, is het bieden van een kwalitatieve en boeiende tekst voor de lezers ook van groot belang om goed te scoren in Google. Benieuwd hoe u nou een gebruikersgerichte, conversie creërende SEO-tekst schrijft? Hieronder zetten we enkele tips op een rij:

“Het schrijven van een goede SEO-tekst gaat tegenwoordig niet meer om de hoeveelheid zoekwoorden die erin staan.”

1. Voer een zoekwoord onderzoek uit

Hoewel de plaats van een zoekwoord in een tekst niet meer het belangrijkste is, zijn ze wel nog steeds onmisbaar voor het opstellen van een goede SEO-tekst. Begin daarom eerst met het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek. Een opvallend verhaal zonder belangrijke zoektermen wordt immers minder snel opgepakt dan wanneer deze er wel in zijn verwerkt. Dit komt door het verschil in positionering in Google. Een tekst zonder zoekwoorden zal namelijk een lagere positie in Google krijgen dan een tekst die wel relevante zoekwoorden bevat.

2. Bepaal het doel van de tekst

Een tekst zonder doel zal minder snel de aandacht van bezoekers krijgen dan wanneer een duidelijk doel wordt beschreven. Wanneer u een doel heeft voor uw tekst, kunt u immers ook beter aan de slag gaan met de online vindbaarheid. Ga op zoek naar relevante zoekwoorden die het doel omschrijven en verwerk deze op een logische manier in de tekst.

3. Creëer een pakkende intro

Lezers zullen de hele tekst pas lezen wanneer zij in de eerste paar zinnen voldoende worden geboeid. Verleid de intro van de tekst niet voldoende om door te lezen? Dan zal de potentiële klant al snel van de website verdwijnen. Begin de tekst dus met een boeiende, beknopte intro.

4. Schrijf kort en bondig

In een goede SEO-tekst komt de essentie van een boodschap goed naar voren. Een goede tekst hoeft dan ook niet per definitie uit veel woorden te bestaan. Het is van belang dat de essentiële informatie erin wordt verwerkt, aangezien de bezoekers van uw website waarschijnlijk alleen daarin zijn geïnteresseerd. Schrijf kort en bondig om de aandacht van de doelgroep vast te houden en daarmee hoogstwaarschijnlijk meer klanten binnen te halen.

“Een goede tekst hoeft niet per definitie uit veel woorden te bestaan.”

5. Bepaal uw doelgroep

Weet voor wie u schrijft. Dit maakt het namelijk gemakkelijker om deze specifieke doelgroep aan te spreken en de tekst persoonlijker te maken. Door de inhoud, stijl, woordkeus en de tone of voice op elkaar af te stemmen, zullen teksten een stuk effectiever worden.

6. Pas belangrijke SEO-elementen toe

Natuurlijk zijn er nog belangrijke SEO-elementen die uw website naar een hoger niveau tillen. Het vinden van een balans tussen creativiteit en het toepassen van deze SEO-elementen bezorgt uw website sneller een hogere positionering. Enkele SEO-elementen waaraan u kunt denken zijn:

  • Een relevante zoekterm in de URL verwerken
  • Een relevante zoekterm in de titel plaatsen
  • Een relevante zoekterm in de metabeschrijving verwerken

7. Bedenk een interessante titel

Een titel trekt bezoekers naar de pagina. Deze moet dus zeer pakkend zijn. Er zijn enkele aspecten die hierbij goed werken, namelijk:

  • Een belofte
  • Gebruik van emotie
  • Harde cijfers
  • Gebruiksspecificaties

8. Schrijf een aantrekkelijke metatag

Metatags spelen een grote rol bij zoekmachineoptimalisatie. Ze vertellen een zoekmachine waar een website over gaat en bepalen mede de click-through rate naar een website. Zorg dus voor een goed lopende, pakkende tekst met een call-to-action, waardoor gebruikers sneller uw website zullen bezoeken.

9. Plaats tussenkopjes

Tussenkopjes verdelen een tekst in delen en maken deze makkelijker scanbaar voor lezers. Een tekst aan één stuk lezen is niet meer gebruikelijk voor deze tijd. Gebruikers willen graag zo snel mogelijk de voor hun relevante informatie vinden. Tevens zijn tussenkopjes goed voor zoekmachineoptimalisatie. Net als lezers, scant een zoekmachine de tekst. Hierbij wordt eerst naar de titels en tussenkopjes gekeken. Neem hierin dus ook de belangrijkste zoekwoorden in mee.

10. Een pakkend einde

Wanneer u de lezers tot actie aan wilt zetten, dan is het natuurlijk voor de hand liggend de tekst te eindigen met een call-to-action. Wanneer u echter een ander doeleinde heeft, moet u indruk maken met een pakkend slot. Kom hierbij terug op het inleidende stuk waar de tekst mee is begonnen. Hiermee wordt de boodschap daadwerkelijk afgesloten. Tevens kunt u de tekst eindigen met een vraag. Hiermee zet u de lezers aan het denken en blijft hun aandacht bij uw website.

Hulp bij het schrijven van goede SEO-teksten

Bij yndenz hebben we genoeg kennis en ervaring in huis om goede, sterke SEO-teksten te schrijven. Kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken? Met veel plezier en toewijding zullen onze specialisten u ondersteunen. Neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact op met een van onze Online Marketeers via het online contactformulier of via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Volg yndenz op LinkedIn & Facebook

Volgt u ons al op social media? Blijf op de hoogte van de laatste trends omtrent online marketing via LinkedIn en Facebook. Zou u graag zelf binnen het vakgebied online marketing meer informatie willen ontvangen over een bepaald onderwerp? Mail dan direct naar nieuws@yndenz.com.