KPN, de eerste Nederlandse aanbieder van het nieuwe 4G-netwerk, heeft aangegeven dat momenteel niet alle smartphones in Nederland geschikt zijn voor het nieuwe netwerk. De mobiele telefonieprovider geeft wel aan dat in de toekomst vrijwel alle smartphones het 800 MHz-netwerk zullen ondersteunen. Op dit moment kunnen enkel de Nokia Lumia toestellen, type 820 en 920, het 4G-netwerk van KPN aan. Zelfs populaire toestellen als de Iphone 5 en Samsung Galaxy IV zullen vooralsnog niet compatible zijn met het nieuwe netwerk.

Volgens KPN zullen in de toekomst wel alle nieuwe toestellen op het 4G-netwerk kunnen opereren. KPN-woordvoerder Eric-Jan Doorenbosch, woordvoerder van KPN geeft namelijk aan dat de 800 MHz-band een standaard aan het worden is in Europa en Azië. Veel providers verwachten dat de makers van de toestellen hierin mee zullen gaan. Het nieuwe 4G-netwerk biedt tot tien keer sneller mobiel internet en tot drie keer beter bereik in vergelijking met het 3G-netwerk dat vandaag de dag wordt gebruikt.

KPN gaat er vanuit dat rond de zomer van 2013 ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking kan beschikken over het 4G-netwerk. Vervolgens zal KPN in het tweede deel van 2013 het 4G-netwerk verder uitrollen over Nederland. De telecomaanbieder verwacht dat medio 2014 heel Nederland is voorzien van 4G-toegang. Omdat het netwerk medio 2014 in heel Nederland werkend moet zijn, is men op dit moment bezig om haar gehele netwerkstructuur te vernieuwen. Door heel Nederland moeten antennes worden vervangen of aangepast. Dit heeft als bijkomend voordeel dat ook het 3G-netwerk zal verbeteren. Hierdoor kunnen ook de gebruikers van het bestaande 3G-netwerk profiteren van de nieuwe ontwikkelingen die door KPN worden ingezet.

Het nieuwe 4G-netwerk, met sneller mobiel internet en een betere bereikbaarheid, biedt kansen voor online marketeers en webshops. Zo is het aantal mobiele kopers in Nederland t.o.v. 2011 verdubbeld en werden er in de eerste helft van 2012 al 1,5 miljoen, over het algemeen kleine(re), producten of diensten besteld via een mobiel apparaat. Ook wordt op dit moment reeds door 40% van de Nederlandse smartphone-gebruikers hun toestel gebruikt in de oriëntatie op een aankoop. In lijn der verwachting wordt daarom aangenomen dat consumenten in de toekomst meer en grotere aankopen zullen doen middels hun smartphone. Tevens wordt verwacht dat het gebruik en de diversiteit van mobiele applicaties aanzienlijk zal toenemen in 2013 door de komst van het nieuwe 4G-netwerk. Hiermee lijkt ‘Mobile Marketing’ een steeds prominentere positie in te nemen als onderdeel van online marketing en als zodanig in de marketingmix van bedrijven.