Google heeft de neiging om meer automatisering en complexiteit toe te voegen aan hun advertentieproducten. Hoewel het kan helpen bij het dagelijkse campagnebeheer, gaat het vaak ten koste van uw controle over uw campagnes. De optimalisaties van Google zijn niet altijd in uw belang, noch kennen ze de context van uw merk. Als marketeer moet u controle houden over uw campagnes en strategieën. We hebben 5 tips voor u op een rijtje gezet om de controle over uw Google Ads campagne te krijgen en te behouden.

1. Intentie als belangrijkste leidraad in uw Google Ads campagne

In het verleden gaf Google de voorkeur aan consistentie binnen campagnes. Hoe gelijkwaardiger zoekwoorden presteerden, hoe beter de campagne in het algemeen ook presteerde. De zoekwoorden werden op basis hiervan gegroepeerd. In de huidige campagnes moet de intentie van de gebruiker leidend zijn waaromheen u uw zoekwoorden groepeert.

De eerste groep zijn zoekwoorden die met uw merk te maken hebben. Gebruikers die hierop zoeken converteren over het algemeen namelijk ook het meest. De tweede groep die u maakt zijn zoekwoorden als ‘prijs’ of ‘korting’. Deze laten namelijk ook sterke signalen van koopintentie zien. Als laatste groepeert u woorden als ‘specificaties’, ‘maat’ of ‘garantie’. Deze zijn ook belangrijk voor u om op te bieden, maar uw CTR (doorklikpercentage) en CR (conversiepercentage) zullen lager zijn, dus u zou voor deze woorden een verlaagd bod moeten hebben. De kunst is dus om uw account op de juiste manier te structureren.

2. Stop met het onnodig geld uitgeven aan ondermaats presterende advertenties

Het deel van uw Google Ads investering dat een lage kwaliteitsscore heeft of onvoldoende converteert kunt u zien als ondermaats presterend. Het kan overweldigend zijn om alle campagnes, advertentieteksten en de vele zoekwoorden nauwlettend in de gaten te houden. Toch kan het een van de sleutels tot succes zijn. Door bovenop uw ondermaats presterende campagnes te zitten en deze, waar mogelijk, te optimaliseren zorgt u ook voor een zo hoog mogelijke omzet uit het advertentiebudget.

3. Geef ook extra aandacht aan de sterke punten van uw Google Ads campagne

Hoewel het nog steeds belangrijk is om nieuwe zoekwoorden te kopen om het marktaandeel te verhogen, is het minstens zo belangrijk om ervoor te zorgen dat u het maximale marktaandeel hebt op de zoekwoorden die al het meest winstgevend zijn. Verloren vertoningen op deze zoekwoorden kan tot een grote afname in uw omzet uit het advertentiebudget betekenen. Concentreer u op de top-10 campagnes en houd de prestaties hiervan, en de prestaties van uw concurrentie, nauwlettend in de gaten om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijven presteren.

“Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u het maximale marktaandeel hebt op de zoekwoorden die het meest winstgevend zijn.”

4. Laat de advertenties glanzen

Net als bij een Facebook-Ads campagne, weegt de kwaliteit van het advertentiemateriaal tot wel 80% mee in de prestaties van een Google-Ads campagne. Aangezien een gebruiker dagelijks wordt blootgesteld aan veel advertenties, is het belangrijk om op te vallen. Daarbij spelen tekst en beeld een steeds belangrijker wordende rol. Vooral het belang van het visuele aspect wordt steeds groter. Maak gebruik van de statistieken om erachter te komen welke advertentiemateriaal het beste werkt, waarbij het magische getal tussen de 3 en 5 testadvertenties ligt in een advertentiegroep om te onderzoeken welke het beste presteert.

5. Geef slimmer uit, niet meer

Google maakt steeds meer gebruik van profielen voor een gebruikersgerichte benadering. De uitgaven in een Google Ads campagne moeten niet alleen worden toegewezen aan trefwoorden of plaatsingsniveaus, maar er moet ook rekening worden gehouden met gebruikersprofielen. Door hier slim op in te spelen met uw biedingen kunt u uw advertentie uitgaven optimaliseren. Om in te kunnen spelen op de verschillende profielen is het essentieel om dimensies voor doelgroepen voor uw campagnes te integreren, zoals bijvoorbeeld sociaal-demografische gegevens, tijdstip dat men actief is, waar men zich bevindt en welke apparaten men gebruikt.

Google Ads campagne uitbesteden aan yndenz

Wilt u structuur aanbrengen in uw Search Engine Advertising (SEA) en het overzicht bewaren, maar weet u niet waar u moet beginnen? Schakel dan de hulp in van yndenz.