Omdat het internet een dynamische plek is, zal een website nooit af zijn. Het is daarom belangrijk om met regelmaat de website te testen en opvolgend te verbeteren. Dit kan met behulp van een AB-test, waarbij men door middel van twee website-versies de effectiviteit van een element op de website test. Dit kan onder meer een afbeelding zijn, een kleur, een call-to-action of een tekst. Het uiteindelijke doel van AB-testing is om de website zo renderend mogelijk te maken.

Google Content Experiments

Google heeft in 2012 een ab-testing tool gepubliceerd waarmee men met behulp van Google Analytics gemakkelijk deze tests kan uitvoeren. Een van de voordelen van Google Content Experiments is dat eerdere, vergelijkbare tests gekopieerd kunnen worden. Hiermee kan een hoop tijd bespaard worden bij het continue testen van de website. Door middel van de in Analytics gestelde website-doelen kan men zien welke pagina het beste gekozen kan worden.

Tips voor een goede AB-test

Het doel van een AB-test is het ontdekken welke variabelen de website het meest optimaal maken. Om die reden is het cruciaal om vast te stellen wat de doelstelling is bij een test (het liefst hard meetbaar). Moet er vaker contact opgenomen worden, dienen bezoekers langer op de website te blijven of is het doel meer omzet? Ook werkt optimaliseren van een website door middel van AB-testen het beste wanneer deze regelmatig uitgevoerd worden. Test bij voorkeur één element tegelijk, dan zijn er meer concrete conclusies te trekken uit de resultaten.

Meer over website testing

Naast AB-testing bestaat ook multivariate testing. Bij deze vorm van testen worden meerdere variabelen tegelijk vergeleken en de combinaties van deze variabelen. Dit is vooral handig bij het testen op grotere schaal of wanneer u benieuwd bent naar de interactie van verschillende variabelen.

Wilt u hulp bij het optimaliseren van uw website om een meer rendabele website te creëren? Neem dan direct contact op met online marketingbureau yndenz via het online contactformulier of bel naar +31 (0)10 – 73 70 738.