Microsoft heeft een nieuwe troef gevonden in de strijd tegen Google. De techgigant wil de nieuwe chatbot ChatGPT gebruiken om hun zoekmachine Bing een boost te geven ten opzichte van het veel grotere Google. Microsoft heeft vorig jaar zo’n 1 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI, de makers van ChatGPT. Eind vorig jaar werd uiteindelijk ChatGPT gelanceerd. In de korte tijd dat het live staat heeft het al veel tongen losgemaakt in onder andere de wereld van online marketing.

Wat is chatbot ChatGPT?

Allereerst een korte uitleg over wat de chatbot ChatGPT precies is. Het antwoord zit al deels in de naam; ChatGPT is een chatbot die op allerlei vragen en verzoeken antwoord kan geven. Het maakt daarbij gebruik van de enorme hoeveelheid informatie die het heeft verzameld. Op basis van deze informatie maakt het een voorspelling van het meest waarschijnlijke antwoord. Bing wil hiermee zoekopdrachten direct beantwoorden in plaats van een lijst met links te presenteren. Daarmee is wel meteen de belangrijkste valkuil van het systeem duidelijk. Het maakt namelijk geen onderscheid of de voorspelling feitelijk juiste informatie bevat of niet, waarmee het gevaar dat desinformatie wordt verspreid dus groter is. Populair is de chatbot wel, het is inmiddels al miljoenen keren gebruikt.

“Bing wil met ChatGPT zoekopdrachten direct beantwoorden in plaats van een lijst met links te presenteren.”

“Code rood” bij Google?

De vraag is dus in hoeverre ChatGPT Bing gaat helpen marktaandeel terug te winnen van Google. Volgens de laatste berichten zou het voor het einde van maart live moeten staan op Bing. Of het daadwerkelijk code rood is bij Google, zoals de New York Times berichtte, valt te betwijfelen. Wel heeft Google inmiddels een aantal onafhankelijk van elkaar werkende teams opgezet om een alternatief voor ChatGPT te bedenken. Google houdt de ontwikkelingen dus wel degelijk nauwlettend in de gaten.

AI content dankzij chatbot ChatGPT

Een van de controversiëlere functies van ChatGPT is dat het ook hele teksten kan schrijven, waarmee er dus AI content (content geschreven door kunstmatige intelligentie) met behulp van de chatbot geschreven zou kunnen worden. Hier zitten echter een hoop haken en ogen aan. Naast de eerdergenoemde potentiële onwaarheden zijn de teksten ook te herkennen aan het onpersoonlijke aspect. ChatGPT valt bovendien nogal eens in herhaling wanneer het niet meer weet wat te schrijven. Daarnaast probeert Google juist spam en AI content tegen te gaan. In plaats daarvan wil het de focus leggen op content die geschreven wordt om de consument te helpen, onder andere door middel van de helpful content update. Gezien het feit er al software door een student van de Amerikaanse universiteit Princeton is gebouwd die content geschreven door ChatGPT kan herkennen, zal het niet lang duren voor Google dit ook kan.

“Er zitten een hoop haken en ogen aan het laten schrijven van content door ChatGPT.”

SEO copywriting uitbesteden

Waar het, gezien de kosten- en tijdbesparing, verleidelijk kan lijken de content op uw website door ChatGPT te laten schrijven, is dit dus ten stelligste af te raden. Gezien het feit Microsoft, een van Google’s belangrijkste concurrenten, een belangrijk aandeel in ChatGPT heeft en Google sowieso zogenaamde spam content tegen wil gaan, lijkt alles erop te wijzen dat AI content geschreven door chatbots zoals ChatGPT bestraft zullen worden in de Google zoekresultaten. Originele en kwalitatief geschreven content op bijvoorbeeld uw landingspagina’s blijft dus van grote waarde voor de online vindbaarheid. Als u niet de tijd of kennis heeft zelf uw SEO copywriting uit te voeren, is het nog altijd verstandiger dit bijvoorbeeld uit te besteden aan een online marketingbureau. Bij yndenz kunnen we u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

De komende maanden zullen uitwijzen hoe ChatGPT zich gaat ontwikkelen en in hoeverre Bing gebruik kan maken van de chatbot om succesvoller te worden ten opzichte van Google. Uiteraard houden we u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen over ChatGPT en al het andere nieuws in de online marketingwereld. Houd dus onze website in de gaten. U kunt ons ook volgen op Facebook en LinkedIn. Hier zullen we de laatste nieuwsberichten ook plaatsen.