Google heeft voor het eerst een update uitgebracht aan het ‘helpful content’ systeem, dat sinds augustus 2022 live staat. De update is op 6 december uitgebracht en zal gedurende de komende twee weken volledig uitgerold worden. Wat deze update inhoudt en wat het betekent voor uw content bespreken we in dit nieuwsbericht.

Wat is ‘helpful content’?

Allereerst een opfrisser, wat houdt ‘helpful content’ ook alweer in? In augustus bracht Google een systeem uit waarmee men content van lage kwaliteit en alleen bedoeld voor zoekmachines ging bestraffen, terwijl behulpzame content bedoeld om mensen te helpen zou worden gepromoot. Dit systeem moet frustraties bij zoekers wegnemen die op pagina’s terecht komen die weliswaar hoog in de rankings staan, maar niet hun vraag of behoefte goed beantwoorden.

Wat zit er in deze update?

Hoewel dit systeem al sinds augustus live staat, is er op 6 december een nieuwe update uitgebracht. Met deze update staat het systeem nu live voor alle talen, en dus niet meer alleen voor de Engelse taal. Daarmee is het dus nog belangrijker geworden hiermee rekening te houden bij het schrijven van content. Google heeft ook aangegeven het systeem geüpdatet te hebben met nieuwe signalen die content puur geschreven voor zoekmachines sneller en beter moet identificeren.

Welk effect heeft deze update op uw content?

Bent u overtuigd dat u enkel behulpzame content op uw website heeft staan, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over deze update. Echter, is het wel aanbevelenswaardig om nog even scherp naar uw content te kijken om dit te controleren. Google heeft een handige lijst met vragen opgesteld die u hierbij kunnen helpen. Kijk met behulp van de lijst nog even kritisch naar als uw tekstuele content, want het kan maanden duren voor eventuele schade hersteld is. Enkele vragen die u zichzelf alvast kunt stellen zijn:

  • Heeft u een specifieke doelgroep die u met uw site en content wilt bereiken?
  • Kan deze doelgroep aan zijn of haar behoefte voldoen na het lezen van uw content?
  • Laat u uw expertise zien met uw content?
  • Maakt u tot slot geen gebruik van geautomatiseerde content?

Is het antwoord op alle vragen volmondig ‘ja’, dan bent u alvast op de goede weg!

Aan de slag met ‘helpful content’

Aangezien de update inmiddels al live staat en binnen twee weken volledig uitgerold zal zijn, is het verstandig vandaag al te beginnen met het creëren van behulpzame content. Zeker wanneer u het idee heeft dat uw huidige content niet aan de voorwaarden voldoet. Als u hier niet de tijd of expertise voor heeft, kan yndenz u hierbij helpen. Onze ervaren en kundige online marketeers kunnen uw Search Engine Optimization (SEO), copywriting en het (her)schrijven van landingspagina’s voor u uit handen nemen. Ook andere onderdelen van uw online marketing, zoals bijvoorbeeld Social Media Marketing, kunnen wij voor u overnemen of u bij ondersteunen. Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen.