De ‘bounce rate’ is een bekend en door velen gevreesd online marketing fenomeen. Ondanks de naamsbekendheid bestaat er nog veel onduidelijkheid over de precieze definitie. Eveneens is vaak onduidelijk welke factoren aan de basis van de bouce rate liggen en wat een acceptabele bounce rate is.

De bounce rate, ofwel het weigeringspercentage, kan op een tweetal manieren worden gemeten. Namelijk het percentage van de bezoekers dat slechts één pagina (de landingspagina, welke vaak de homepage is) bezoekt, of het percentage bezoekers dat slechts een korte tijd (meestal 5 sec. of minder) op de website doorbrengt. Veel online analyse tools, zoals Google Analytics, maken gebruik van de eerste methode.

Welke methode ook wordt toegepast, de bounce rate wordt gebruikt als maatstaf om te achterhalen hoe interessant bezoekers je site vinden.

De bounce rate is eveneens een zeer belangrijk cijfer voor zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines als Google beoordelen website met een lagere bounce rate namelijk beter dan vergelijkbare websites met een hogere bounce rate. En dit is logisch. Zoekmachines bestaan immers bij de gratie van de kwaliteit die zij leveren. Wat is er dan eenvoudiger dan de ervaring van eerdere bezoekers een belangrijke rol te laten spelen in de waardering? Hoe langer eerdere bezoekers op een website bleven en hoe meer interactie zij met deze website hadden, hoe relevanter de content waarschijnlijk zal zijn voor nieuwe bezoekers.

Als we al over een gemiddelde bounce rate kunnen spreken, dan zou een bounce rate van 40% (gemeten middels Google Analytics) gezien kunnen worden als een gemiddelde. Let op: per sector of branche lopen de cijfers vaak sterk uiteen. Zo is het niet verrassend dat een eenvoudige landingspagina’s voor een specifiek product, dienst of oplossing een bounce percentage heeft van 70-90%. Retailers en webshops hebben doorgaans een bounce rate tussen de 20 en 40%.

Er zijn verschillende manieren om de bounce rate te verbeteren. Deze hebben allen te maken de gebruiksvriendelijkheid van de website. Over het algemeen zal een website met een snelle laadtijd, relevante content, een heldere navigatiestructuur en een aantrekkelijk design een relatief lage bounce rate hebben. Zie ook de infographic voor meer online marketing onderdelen die invloed hebben op de bounce rate.