Vanaf 1 december 2023 zal het rapport ‘gebruiksgemak op mobiele apparaten’ verdwijnen uit Google Search Console. Dit heeft Google recent aangekondigd. Het rapport zal vervangen worden door een hulppagina met (vernieuwde) algemene richtlijnen die bijdragen aan de page experience op mobiele apparaten. In dit nieuwsbericht nemen we u mee in deze veranderingen en wat dit kan betekenen voor uw eigen website.

Rapport ‘Gebruiksgemak op mobiele apparaten’ verdwijnt

De grootste en waarschijnlijk belangrijkste verandering die Google in deze aankondiging heeft geuit, is het verdwijnen van het rapport voor gebruiksgemak op mobiele apparaten. Het wordt hiermee dus een stuk minder eenvoudig om het mobiele gebruiksgemak van uw website te monitoren. Hoewel het rapport wordt vervangen door een pagina over de algemene richtlijnen, blijven rapporten zoals site-vitaliteit en paginafunctionaliteit wel in een dashboard-achtige weergave bestaan. Tevens willen we jullie meegeven dat hoewel er wijzigingen plaatsvinden in de manier waarop gebruiksgemak op mobiele apparaten wordt gerapporteerd, Google wel duidelijk heeft aangegeven dat het een belangrijk onderdeel blijft om succesvol te zijn in Google Zoeken.

“Gebruiksgemak op mobiele apparaten blijft een essentieel onderdeel om succesvol te zijn in Google Zoeken.”

Page experience geen ranking factor

Uit de nieuwe documenten van Google blijkt bovendien dat er niet één zogeheten ‘page experience ranking signal’ is. Dit is niet zo zeer een verandering maar een verduidelijking van Google. De verschillende onderdelen die hieronder vallen zijn ook niet allemaal individueel een ranking factor, maar dragen wel bij aan meer succes in de zoekresultaten. Volgens Google was de page experience update altijd meer een ‘concept’ dan een apart ranking systeem.

Is page experience dan niet meer belangrijk?

Page experience nu afschrijven als een onbelangrijk onderdeel van uw werkzaamheden gaat wat ver. Waar niet alle individuele onderdelen een ranking factor zijn, zijn sommige onderdelen dit zeker nog wel. Google geeft helaas niet aan welke specifiek wel en niet. Het is dus verstandig rekening te blijven houden met alles wat onder page experience valt. Uiteraard komt dit het gebruiksgemak van uw bezoekers ook alleen maar ten goede, waardoor de kans kleiner is dat men uw site snel zal verlaten. Page experience is bovendien toegevoegd aan Google’s richtlijnen over helpful content, een belangrijke en recente update die een grote invloed heeft op de organische vindbaarheid van uw website.

“Het blijft verstandig rekening te houden met alles wat onder page experience valt.”

Een beter gebruiksgemak door yndenz

Wilt u het gebruiksgemak van uw website verbeteren, maar heeft u hier niet de tijd en/of kennis voor? Bij yndenz kunnen we u hierbij helpen. Onze specialisten kunnen u ondersteunen bij verschillende onderdelen van uw Search Engine Optimization (SEO), zoals het uitvoeren van een usability onderzoek. U kunt ook een QuickScan aanvragen, waarmee we uw online aanwezigheid analyseren. Bij vragen of voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken op +31 (0)10 – 73 70 738, of stuur een mailtje naar info@yndenz.com.