Het bouncepercentage van een webpagina toont procent van de bezoekers de pagina heeft verlaten, zonder eerst een opvolgende pagina te hebben bezoeken. Deze statistiek, die voor iedere webpagina valt te achterhalen, is zichtbaar in Google Analytics. Wanneer het bouncepercentage hoog is, dan geeft dit in veel gevallen aan dat de pagina niet interessant genoeg was. Immers, de webpagina heeft de bezoeker blijkbaar niet kunnen verleiden om meerdere pagina’s op de website of webshop te bekijken.

Belang van een zo laag mogelijk bouncepercentage

Het overgrote merendeel van de bezoekers op een reguliere website of webshop zijn aldaar terecht gekomen via een zoekopdracht in een online zoekmachine als Google. De content waaruit een zoekresultaat bestaat (titel, URL en een korte beschrijving) biedt de bezoeker slechts een beknopt beeld van hetgeen hij of zij zal aantreffen. Voldoet de webpagina waarop de bezoeker terecht komt niet aan de verwachtingen, dan zal dezer vrij snel (vaak zonder een opvolgende pagina te hebben bekeken) de website of webshop verlaten.

Door Google wordt dergelijk gedrag geregistreerd. Kortom, op het moment dat de bezoeker de website of webshop snel verlaat, dan geeft hij of zij eigenlijk het volgende seintje aan Google: “Jij hebt mij niet geboden wat ik zocht!” Google leert hiervan en zal opvolgend in de toekomst de desbetreffende webpagina minder vaak (of uiteindelijk zelfs in het geheel niet meer) weergeven in haar zoekresultaten. Bevat uw website of webshop dus webpagina’s met een hoog bouncepercentage, dan is de kans zéér groot dat u binnenkort niet of nauwelijks meer online vindbaar bent.

Onderstaand volgen een aantal eenvoudige tips, gegeven door online marketingbureau yndenz, voor het verlagen van het bouncepercentage van uw website of webshop.

1] Duidelijke navigatie op website of webshop

Omdat bezoekers op een website zo snel mogelijk de juiste informatie willen vinden, is het van groot belang om een duidelijke en gebruiksvriendelijke navigatiemethodiek te hanteren. Dit kan bijvoorbeeld een uitgebreid menu zijn of een goed functionerende zoekfunctie. Ook heldere call-to-action knoppen kunnen helpen bij het begeleiden van bezoekers door uw website of webshop. Deze knoppen, die qua ‘look & feel’ bovengemiddeld veel aandacht trekken, tonen bezoekers immers in één oogopslag welke acties zij kunnen ondernemen. Voorkom verder dat uw website of webshop linkjes bevat naar externe sites welke worden geopend in hetzelfde venster als uw eigen site. Ook wanneer een bezoeker uw webpagina op deze wijze verlaat, zien zoekmachines als Google dit als een zogeheten bouncer.

2] Verbeter usability

Een andere voorname reden voor bezoekers om een webpagina weg te klikken is dat de functionaliteit te wensen overlaat. Zorg er daarom altijd voor dat er op uw website of webshop geen hinderlijke pop-ups tevoorschijn komen als men deze opent. Ook enorm uitgebreide menu’s die te pas en te onpas uitklappen, worden als bijzonder storend ervaren door bezoekers en zullen ervoor zorgen dat zij uw webpagina zullen verlaten om vervolgens bij de concurrent te gaan kijken. Om dergelijk gedrag te voorkomen is het belangrijk uw website of webshop te testen op usability. Houd ook in het achterhoofd dat grote lappen tekst als niet aantrekkelijk worden bevonden.

3] Zo kort mogelijk laadtijd

Er zijn weinig zaken zo vervelend als een website of webshop die een ongebruikelijk lange laadtijd nodig heeft om alle aanwezige content correct weer te geven. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat een lange laadtijd al snel leidt tot een hoog bouncepercentage. Hoe langer een bezoeker moet wachten de weergave van een website of webshop, hoe sneller de site zal worden weggeklikt. En, hoe hoger het bouncepercentage dus zal zijn! De exacte laadtijd van uw website of webshop kan eenvoudig door een online marketingbureau worden achterhaald. Ook kunnen online marketingbureaus u voorzien van tips en trucs om uw laadtijd drastisch te reduceren.

4] Nuttig gebruik van de 404-pagina

De 404-pagina is de pagina die wordt getoond wanneer een webpagina, of zelfs een geheel gedeelte van een website of webshop, niet (meer) beschikbaar is. Vaak is de 404-pagina voorzien van de volgende tekst: “Helaas zijn wij niet in staat de door u opgevraagde pagina te tonen. Dit kan komen doordat wij deze specifieke pagina hebben verwijderd. Ook is het mogelijk dat er een typefout gemaakt is in het webadres.” Vaak is de 404-pagina bij uitstek de pagina van een website of webshop die te kampen heeft met het hoogste bouncepercentage. Dit is eigen zonde, aangezien juist deze webpagina zich uitstekend leent om bezoekers naar de door hen gewenste pagina te sturen (en als zodanig dus een bouncer te voorkomen). Door bezoekers op uw 404-pagina actief een overzicht te bieden van de meest bezochte pagina’s of een zoekfunctie, helpt u de bezoeker om zelf zijn of haar weg weer te vinden. Ook is het verstandig om uw 404-pagina van contactgegevens te voorzien, zodat wanhopige bezoekers direct met u in contact kunnen treden om de gewenste informatie bij u te achterhalen.

Wilt u meer informatie over Google Analytics, het verlagen van uw bouncepercentage of het testen van de laadtijd van uw website of webshop? Neem dan vandaag nog contact op met online marketingbureau yndenz via het volgende telefoonnummer: 010-7370738 of stuur een e-mail naar info@yndenz.com.