Vanaf januari 2017 gaat Chrome haar gebruikers waarschuwen wanneer zij een onveilige website bezoeken. Het gaat om HTTP-websites waar men gevoelige informatie dient in te vullen. Bij deze websites zal in de browser een melding worden weergegeven. Later in 2017 gaat Google bij alle onversleutelde websites een waarschuwing tonen.

Google gaat voor veilig internet

Op dit moment toont Chrome nog helemaal geen melding wanneer iemand een onbeveiligde website bezoekt. Wel wordt er reeds een groen slotje getoond bij veilige (HTTPS) websites. Volgens Google is het momenteel nog niet duidelijk hoe onveilig een HTTP-website eigenlijk is. Om die reden gaat zij vanaf volgend jaar in haar Chrome browser een waarschuwing tonen bij websites die gegevens zoals wachtwoorden en creditcardgegevens niet beveiligen. In de adresbalk van de browser zal bij dergelijke websites de melding ‘niet veilig’ verschijnen.

Wat is de reden van de waarschuwing?

Het HTTP-protocol wordt gebruikt om websites te laden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de verbinding van HTTP-websites niet wordt versleuteld. Dit betekent dat de bezochte website door iemand anders op hetzelfde netwerk kan worden aangepast en gemanipuleerd voordat deze de gebruiker überhaupt bereikt. Om die reden is gevoelige informatie niet veilig.

Melding voor alle websites

Hoewel Chrome vanaf januari uitsluitend een waarschuwing gaat geven bij HTTP-websites waarop gebruikers persoonlijke gegevens kunnen verstrekken, gaat Google in een later stadium bij alle onbeveiligde websites een melding tonen. Er zal dan tevens een duidelijker icoon worden geïntroduceerd om de gebruikers te laten zien dat zij een onbeveiligde website bezoeken. Per wanneer dit precies gaat gebeuren is momenteel nog niet bekend.

“Een onbeveiligde website kan uw online vindbaarheid negatief beïnvloeden.”

Overgang van HTTP naar HTTPS

Bij de aankondiging van Google dat zij Chrome gebruikers gaat waarschuwen voor onbeveiligde websites, heeft men tevens aangegeven de melding niet té opvallend weer te gaan geven. Dit, om te voorkomen dat gebruikers zich gaan storen aan de melding. Uiteraard neemt dit niet weg dat het erg belangrijk is om uw website op afzienbare termijn over te gaan zetten van HTTP naar HTTPS. Helaas hebben veel websites de overgang nog niet gemaakt. Naast dat u met de overstap naar HTTPS uw klanten service verleent door hen een beveiligde verbinding te bieden, zal het gebruik van een HTTPS-verbinding eveneens een positief effect hebben op de online vindbaarheid en is het mogelijk dat uw website zelfs sneller zal laden.

yndenz zorgt voor een veilige website

De overgang van HTTP naar HTTPS kan een ingrijpende klus zijn en dient zeer zorgvuldig te geschieden. yndenz kan u helpen met de overstap naar een veilige website. Heeft u vragen omtrent deze ontwikkeling? Of heeft u specifiek vragen over de impact die de overgang van HTTP naar HTTPS zal hebben voor uw website? Neem dan contact met ons op, zodat wij u nader kunnen informeren. U kunt ons bereiken op telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of stuur ons een bericht via het volgende online contactformulier.