Een van de grootste en zich nog ontwikkelende nieuwsverhalen in SEO van de laatste paar maanden is de opkomst van AI-tools zoals, de inmiddels welbekende, ChatGPT. Zeker sinds Bing met de aankondiging kwam om een AI-tool in hun zoekmachine te verwerken, is dit in een stroomversnelling geraakt. Google is inmiddels begonnen aan een inhaalslag met hun tool Bard. In dit bericht brengen we u op de hoogte van de nieuwste AI updates sinds ons vorige bericht over dit onderwerp.

Google begint met openbare testfase voor Bard

Inmiddels is het mogelijk om gebruik te maken van de testversie van Bard, Google’s AI-tool. Wel werkt dit nog met een wachtlijst en kan dit voorlopig alleen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Toch kunnen we op basis van ervaringen van anderen nu al een beter beeld krijgen van hoe Bard eruit komt te zien.

Minder bronvermelding

Een belangrijk verschil met Bing Chat is dat Bard een stuk minder aan bronvermelding doet dan Bing. Volgens Google gebeurt dat alleen wanneer Bard stukken tekst klakkeloos overneemt van een site. Andere output ziet men als originele content en zal dus zonder bronvermelding weergeven worden. Wel geeft Google meerdere waarschuwingen dat de antwoorden van Bard feitelijk onjuist kunnen zijn.

Bard als nieuwe functie, niet als vervanger zoekfunctie

Een reden voor het ontbreken van een bronvermelding bij veel van Bard’s antwoorden kan zijn dat Google Bard expliciet niet ziet als vervanger van hun zoekfunctie, maar als een nieuwe functie van Google. Dit is een significant verschil in de filosofie van Bing, waar de AI-tool binnen de zoekfunctie het zoeken volledig kan vervangen. Google heeft bij elk antwoord van Bard ook een ‘Google it’ functie toegevoegd, die de gebruiker direct naar de zoekresultaten brengt.

“Google ziet Bard niet als vervanger van hun zoekfunctie, maar als een nieuwe functie.”

Meerdere en directe antwoorden

Een ander verschil met Bing Chat is dat Bard soms meerdere antwoorden geeft. Na het stellen van een vraag komen dan drie verschillende versies als antwoord. Deze versies verschillen in de eerste voorbeelden die we gezien hebben alleen nog niet erg veel. Ook presenteert Bard de antwoorden direct, waar Bing Chat al typend antwoord geeft.

Bing introduceert AI-gegenereerde afbeeldingen

Bing heeft ondertussen ook niet stilgezeten. De restricties die werden opgetuigd om de manier waarop Bing Chat kon ontsporen tegen te gaan, worden stap bij stap opgeheven. Ook heeft Microsoft in samenwerking met OpenAI een functie geïntroduceerd waarmee Bing Chat afbeeldingen kan genereren. Bing creëert per opdracht 4 foto’s waar uit gekozen kan worden. De afbeelding bij dit artikel is ook door Bing gegenereerd en was de beste uit 4 opties wanneer gevraagd werd naar een afbeelding over de opkomst van AI in zoekmachines. Op hun website laten ze bovendien enkele, toegegeven, mooie voorbeelden zien. Er zijn echter ook voorbeelden te vinden van fouten, zoals handen met 6 vingers. In onze poging om een afbeelding te creëren, kwamen ook afbeeldingen naar voren waar ‘AIL’ stond in plaats van ‘AI’. Net als bij alle andere output van de AI-tools blijft het dus belangrijk deze goed te controleren.

“Net als bij alle andere output van de AI-tools blijft het dus belangrijk om kritisch te zijn.”

Blijf op de hoogte van de laatste AI updates

De ontwikkelingen rondom AI zijn de laatste maanden in een stroomversnelling gekomen, en naar verwachting zal dit zich de komende tijd voortzetten. U bent bij yndenz aan het juiste adres om op de hoogte te blijven van de laatste AI updates. Ook leest u bij ons welke kansen en gevaren er ontstaan dankzij de AI-tools. Wilt u nu al meer weten of bent u benieuwd wat yndenz voor u kan betekenen op het gebied van bijvoorbeeld Search Engine Optimization en Search Engine Advertising? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op door het online contactformulier in te vullen. U kunt ook bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of mailen naar info@yndenz.com.