Google heeft hun eigen AI-tool geïntroduceerd, genaamd Bard. Deze tool moet het antwoord worden op de implementatie van ChatGPT door Microsoft in hun zoekmachine Bing. Hier hebben we u in een eerder nieuwsbericht al van op de hoogte gebracht. Wat Bard is en hoe Google het wilt gaan inzetten, alsmede de laatste ontwikkelingen omtrent ChatGPT, leest u in dit nieuwsbericht.

Wat is de AI-tool Bard?

Bard is het antwoord van Google op ChatGPT van Microsoft Bing. Het lijkt daarmee qua gebruik en uiterlijk ook enigszins op zijn tegenpool. Net als ChatGPT kunt u Bard vragen stellen, waar antwoord op wordt gegeven op basis van informatie die de tool van het internet haalt. Google heeft ook een voorbeeld laten zien van hoe dit eruit komt te zien bij hun zoekresultaten. Bard zit nog in de testfase, en wordt volgens Google getest door ‘vertrouwde testers’ van Google zelf. Dat er nog wat kinderziektes bestaan was bij de aankondiging duidelijk, want in een van de voorbeelden die Google liet zien zat een fout in het antwoord van Bard. Deze fout leidde tot een daling op de beurs en een verlies van maar liefst tientallen miljarden euro’s.

ChatGPT in Bing staat live in de testfase

Microsoft heeft inmiddels een testversie van hun zoekmachine Bing waarin ChatGPT geïmplementeerd is live gezet. Het is nog niet mogelijk ChatGPT volledig te gebruiken in de zoekmachine Bing, maar in plaats daarvan staat er een voorbeeld live waar u kunt zien hoe ChatGPT in Bing eruit komt te zien. Microsoft heeft wel een lijst geopend waarin men zich kan inschrijven om als eerste de nieuwe Bing met ChatGPT te kunnen gebruiken en testen. Hier hebben zich binnen 48 uur al meer dan een miljoen mensen voor aangemeld.

“Binnen 48 uur hadden meer dan een miljoen mensen zich aangemeld voor de testversie van Bing met ChatGPT.”

Dankzij de livegang is het wel duidelijker geworden hoe ChatGPT in Bing geïmplementeerd gaat worden. Wanneer er een vraag gesteld wordt in Bing wordt aan de rechterkant van de pagina een antwoord gegeven door ChatGPT. Dit antwoord wordt ondersteund en onderbouwd met links, zodat de zoeker zich verder kan verdiepen in het onderwerp. Dit moet er ook voor zorgen dat eventuele foutieve informatie, wat nog steeds mogelijk is bij de antwoorden van ChatGPT, makkelijker herkend kunnen worden.

Hoe kunnen Bard en ChatGPT voor SEO gebruikt worden?

Zoals u in dit bericht al terug heeft kunnen lezen zit er nog steeds foutieve informatie in de antwoorden van Bard en ChatGPT. Deze fouten zullen nooit volledig uit de systemen gehaald kunnen worden. Hierdoor kan het dat u huiverig bent voor het gebruik van AI voor uw SEO, ook omdat Google juist spam content tegen wilt gaan. Toch zijn er wel manieren waarop u de AI-tools in kunt zetten voor uw zoekmachine optimalisatie.

“Er zijn manieren om AI-tools nuttig in te zetten voor SEO.”

Het belangrijkste is vooral om nooit klakkeloos de output van Bard of ChatGPT over te nemen. Op die manier loopt u namelijk groot risico op foutieve informatie en/of dubbele content. Wel kunt u de tools gebruiken om bijvoorbeeld een opzet voor uw teksten te laten maken, of u verder te helpen wanneer u even vast zit bij het schrijven. Ook kunt u de tools bijvoorbeeld gebruiken als input bij het schrijven van de meta data voor uw pagina’s.

SEO copywriting uitbesteden

Wilt u aan de slag met SEO, copywriting, maar heeft u hier niet de tijd en/of kennis voor? ChatGPT kan een handige tool zijn die u tijd en inzet bespaart. Toch zult u altijd zelf de output van ChatGPT moeten blijven controleren en verbeteren. Dit blijft dus een tijdrovende klus. U kunt dit ook uitbesteden aan een online marketingbureau. Bij yndenz kunnen we u ondersteunen bij alle onderdelen van uw online marketing. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.