Met behulp van deze gedetailleerde inzichten maken wij duidelijk hoeveel impact de meest recente Google update heeft op zoektermgegevens. Er is een behoorlijke daling te zien in het aandeel van de uitgaven dat werd toegerekend aan zoekopdrachten voor diverse advertentie indelingen en soorten apparaten. Tussen augustus en september daalde deze van 98% naar 74%. In september werd zelfs niet meer dan 76% van de uitgaven toegeschreven aan alle apparaat en advertentie combinaties.

Waarom deze verandering een uitdaging is voor marketeers

De grootste uitdaging ligt bij adverteerders die opereren in een nichemarkt. Google rapporteert namelijk geen zoektermen tenzij deze door een groot aantal gebruikers wordt opgezocht, oftewel wanneer deze een hoger zoekvolume heeft wordt deze pas gerapporteerd. Wanneer een adverteerder actief is in een nichemarkt zijn de zoekvolumes uiteraard lager dan die van massamarkten waardoor zoektemen niet worden gerapporteerd.

Kosten per conversie

We hebben ook gekeken of er zichtbare verschillen waren in de kosten per conversie voor wel of niet toegeschreven zoekopdrachten. Kosten per conversie van klikken op tekstadvertenties die niet werden toegeschreven lagen vele malen hoger dan wel toegeschreven klikken. Bij shopping advertenties was het verschil maar klein. Dit komt waarschijnlijk door verschillende soorten zoekopdrachten zoals merk gerelateerde en merkloze zoekopdrachten. Wel is het belangrijk dat u onthoudt dat wanneer de kosten per conversie hoger uitvallen dit niet automatisch betekent dat de klantwaarde lager is, maar dat u hogere kosten moet betalen om deze klant te werven.

Zoekwoord- en zoektermenbeheer

Door alle veranderingen is zoekwoord- en zoektermenbeheer nog belangrijker geworden dan ooit. Het aandeel zoekopdrachten dat als sterk gelijkende werd beschouwd steeg van 12% van de klikken op exacte overeenkomsten van 2016 naar 41% in het tweede kwartaal van 2020. Zoekopdrachten met brede overeenkomsten waren in het tweede kwartaal van 2020 maar verantwoordelijk voor 10% van de klikken op betaalde resultaten.

SEO wordt een nóg grotere uitdaging

Zoektermbeheer wordt dus een nóg grotere uitdaging wanneer het aantal gerapporteerde zoekopdrachten door Google niet zal stijgen. Wellicht vindt u zoekwoord- en zoektermenbeheer best ingewikkeld en kunt u wel hulp gebruiken met de SEO van uw bedrijf. Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met één van onze SEO specialisten door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of te mailen naar +31 (0)10 – 73 70 738. Wij helpen u graag!