Google is onlangs begonnen met het attenderen dat bepaalde zoektermen binnen de zoekrapportage worden beperkt. Dit wordt door Google aangegeven binnen Google Ads aan de hand van een pop-up melding. Ads zou binnenkort stoppen met het weergeven van gegevens van zoektermen die geen aanzienlijk zoekaantal hebben opgebracht. We leggen u in dit bericht verder uit wat deze verandering in Google Ads precies inhoudt.

Wat houdt deze update precies in?

Het is nog niet bekend wanneer Google Ads de nieuwe versie lanceert, maar zodra deze update is uitgevoerd, zullen slechts de zoektermen met een aanzienlijk aantal vertoningen getoond worden in het zoektermenrapport. Momenteel is het nog gebruikelijk om zoektermen met één klik of vertoning terug te vinden in de rapportage, tenzij dit zoekwoord uitgesloten wordt. Het is voor nu nog niet bekend hoe veel impact deze verandering zal meebrengen ten opzichte van campagnes van adverteerders. Het is nog afwachten naar hoe deze update exact uitpakt, maar het lijkt erop dat er een hoop informatie verscholen gaat binnen het zoektermenrapport.

Waarom voert Google deze update door?

De update van Google roept bij veel adverteerders een hoop vragen en opmerkingen op. Zelf geeft Google aan dat deze wijziging wordt doorgevoerd, omdat de bescherming rond gebruikersgegevens hierdoor wordt versterkt. Het doel van Google is om te voorkomen dat gebruikers geïdentificeerd worden met minimale zoekgegevens. Ook willen ze hiermee de personally identifiable information (PII) beperken.

“PII is alle informatie die een organisatie over een persoon bijhoudt, om zo de identiteit en het gedrag vast te stellen.”

Welke gevolgen heeft deze update op adverteerders?

Het is natuurlijk goed hoe Google omgaat met de privacy van haar gebruikers. Deze update geeft adverteerders echter wel een beperkt inzicht op hun campagnes. Advertenties kosten geld per klik, dus het is belangrijk om inzichtelijk te hebben waar deze kosten op gebaseerd zijn. Wanneer Google bepaalde gegevens van betaalde advertenties schuilhoudt, is het niet meer duidelijk waar alle kosten precies vandaan komen. Ook is het lastiger als adverteerder om bepaalde zoektermen uit te sluiten die irrelevant voor de campagne in kwestie zijn. Zonder het inzicht, zijn deze overbodige zoektermen erg lastig te achterhalen.

Laat u adviseren door een expert van yndenz

Het is voor nu natuurlijk nog afwachten hoe de update precies gaat uitpakken, maar het is goed om er vast rekening mee te houden. Wilt u op de hoogte blijven van nog meer ontwikkelingen? Houd de website en LinkedIn van yndenz dan goed in de gaten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor al uw vragen rondom dit onderwerp. Onze specialisten staan voor u klaar!