Tot voor kort was er nog geen alternatief voor de JPG- en PNG-bestandsextensie, maar daar is nu verandering in gekomen! Google heeft namelijk de nieuwe extensie WebP ontwikkeld. Met deze nieuwe technologie kunnen afbeeldingen aanzienlijk kleiner worden gemaakt. Dit zorgt onder andere voor een positief effect op de snelheid van uw website. In dit artikel leggen we aan u uit wat WebP precies is, welke browsers deze extensie ondersteunen en welke voordelen het uw website biedt.

Afbeeldingen zijn een zeer essentieel onderdeel van content op een website. Deze bestanden kunnen namelijk de laadtijd van een pagina sterk beïnvloeden. Dit heeft niet alleen effect op de positie binnen de organische zoekresultaten, maar ook op het bouncepercentage. Een langzame website zal er namelijk sneller voor zorgen dat bezoekers na één pagina de website al verlaten.

Het WebP bestandsformaat

Het zogeheten WebP performance team van Google heeft het bestandsformaat WebP ontwikkeld als alternatief voor de bestandsformaten JPG, PNG, en GIF. Hoewel dit formaat een stuk kleiner is dan de andere bestandsformaten, ondersteunt WebP een goede compressie, transparantie én animaties. Dit betekent dat bij de WebP bestandsextensie het formaat van een afbeelding wordt verkleind, terwijl er qua kwaliteit vrijwel geen merkbaar verschil te zien is ten opzichte van JPG-, PNG- of GIF-bestanden.

Browserondersteuning WebP

Nog niet alle browsers ondersteunen WebP. Zo behoort bijvoorbeeld Apple’s Safari tot één van de achterblijvers. Verwacht wordt wel dat Apple het bestandsformaat op korte termijn zal ondersteunen, omdat alle andere belangrijke browsers en beeldbewerkingssoftware WebP al wel ondersteunen. Wil Safari haar positie binnen de markt niet verliezen, zal Apple het bestandsformaat ook moeten gaan ondersteunen. Chrome ondersteunt WebP wel en is met 64 procent marktaandeel de meest gebruikte browser. De kans is dus groot dat bezoekers van uw website eventuele WebP-afbeeldingen op uw website gewoon kunnen bekijken.

Voordelen WebP bestandsformaat

Het toepassen van de WebP extensie biedt naast een snellere laadtijd nog meer voordelen. Zo neemt het bestandsformaat een stuk minder ruimte in beslag op de schijf of server in vergelijking met een JPG- of PNG-indeling. Daarnaast ondersteunt de extensie de transparantie van afbeeldingen én animaties.

Ondersteuning bij implementeren WebP

Zoekt u hulp bij het implementeren van WebP-afbeeldingen op uw website? De online marketing professionals van yndenz helpen u uiteraard graag verder. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op indien u behoefte hebt aan meer informatie en/of gedegen advies. Vul direct het contactformulier in of neem telefonisch contact op via het nummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Volg yndenz op social media

Op de hoogte blijven van interessant en relevant nieuws op het gebied van online marketing? Op Facebook en LinkedIn plaatsen we maandelijks berichten met tips, trends en nieuws omtrent online marketing. Op deze manier bent u altijd up-to-date, zonder dat u hier zelf veel voor hoeft te doen!

Stel uw online marketing vraag

Wilt u graag meer weten over een specifiek onderwerp omtrent online marketing of heeft u een vraag? Neem dan eens een kijkje in het nieuwsarchief op onze website. Hier vindt u een heleboel artikelen over onderwerpen als zoekmachineoptimalisatie, adverteren, social media en meer. Blijft uw vraag toch nog onbeantwoord? Stel deze dan gerust aan ons via nieuws@yndenz.com. In een volgend artikel geven wij hier dan graag uitgebreid antwoord op!