Een tijdje terug maakte Google bekend dat de statistiek ‘gemiddelde positie’ in Google Ads zou verdwijnen. Eind september was het zover. Maar waarom heeft Google hier eigenlijk voor gekozen en hoe gaat u hier als adverteerder mee om?

Met de ‘gemiddelde positie’ werd aangegeven op welke positie een advertentie stond. Bij positie 1 betekende dit dat de advertentie (meestal) bovenaan de betaalde zoekopdrachten werd getoond, bij positie 2 stond de advertentie op de tweede plaats, etc. Omdat het om de gemiddelde positie ging, was dit echter niet altijd het geval. Zo kon het bijvoorbeeld goed zijn dat een advertentie tien keer op de eerste plek stond en tien keer op de derde plek.

Waarom is de statistiek verwijderd?

Google heeft de statistiek verwijderd, omdat het volgens hen voor veel verwarring zorgde en bovendien niet de daadwerkelijke positie in Google aangaf. Wanneer er stond dat een advertentie op positie 1 werd weergegeven, kon de advertentie in sommige gevallen ook onderaan de pagina staan. Door allerlei variabelen, zoals bijvoorbeeld tijd, apparaat en locatie, konden advertenties dus regelmatig van positie wisselen. Google wil hier graag meer en beter inzicht in geven en daarom hebben ze ervoor gekozen de ‘gemiddelde positie’ uit Google Ads te verwijderen.

Nieuwe statistieken

Google heeft eerder al vier nieuwe meeteenheden geïntroduceerd, waarmee beter geanalyseerd kan worden op welke pagina een advertentie staat. Het gaat hierbij om het aantal vertoningen op de toppositie, het aantal vertoningen op de absolute toppositie, het vertoningspercentage voor de toppositie voor Zoeken en het vertoningspercentage voor de absolutie toppositie in zoeknetwerk. Met deze statistieken krijgen online marketeers een duidelijker beeld van waar advertenties worden getoond en kunnen zij advertenties nog beter optimaliseren.

Nieuwe biedstrategieën

Voorheen keken veel adverteerders vooral naar de kosten per lead of aankoop. Door de conversieratio, de kosten per klik en het zoekvolume te berekenen, werd naar de positie gezocht waarbij de campagne het beste rendeerde. Door middel van automatische biedregels werd vervolgens bijgestuurd op de gemiddelde positie in Google. Dit is door de verdwijning van de ‘gemiddelde positie’ statistiek echter niet meer mogelijk.

Er zijn verschillende biedstrategieën toe te passen voor de nieuwe statistieken. Google geeft zelf in de meeste gevallen de voorkeur aan het zogenaamde Smart-bidding. Hierbij betaalt u een bepaald bedrag aan Google en geeft u hen de controle over de advertenties. Een andere biedstrategie is handmatig te sturen op topposities met een goede CPA. Hiermee worden biedingen verlaagd wanneer zoektermen niet presteren en biedingen op zoektermen verhoogd wanneer hiervoor nog ruimte is.

Adverteren met behulp van yndenz

Heeft u hulp nodig bij het opzetten van Google Ads campagnes, of wilt u graag uw huidige advertenties optimaliseren? yndenz ondersteunt u hier graag bij! Voor meer informatie of advies bent u altijd welkom voor een kopje koffie. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of via het contactformulier op de website.

Volg yndenz op social media

Wilt u graag op de hoogte blijven van nieuws, tips en trends op het gebied van online marketing? Volg ons dan op Facebook of LinkedIn. Wij houden dagelijks alle relevante nieuwtjes goed in de gaten, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen!

Stel uw online marketing vraag

Neem ook eens een kijkje op de nieuwspagina op onze website. Hier vindt u een heleboel artikelen over allerlei aspecten van online marketing. Denk bijvoorbeeld aan zoekmachine optimalisatie, adverteren, social media marketing en conversie optimalisatie. Wilt u zelf graag nog iets weten over een specifiek onderwerp of heeft u een vraag? Stuur dan gerust een mail naar nieuws@yndenz.com. In een uitgebreid artikel voorzien wij u dan graag van meer informatie of een antwoord!