Google Ads is een onmisbare kracht in de digitale marketingwereld en blijft voortdurend evolueren. Hieronder hebben we daarom de belangrijkste Google Ads veranderingen van de afgelopen 5 jaar samengevat:

Opkomst van doelgroepen

In de herfst van 2015 lanceerde Google Customer Match, waarmee adverteerders doelgroepen konden targeten buiten de gebruikelijke website retargeting. Later werden affiniteits-, in-market- en interessegerichte doelgroepen geïntroduceerd. Dit jaar bracht Google voorspellende doelgroepen op basis van aankoop- of churn-probabiliteit, aangedreven door Google Analytics 4.

Een van de grootste veranderingen van de afgelopen vijf jaar gebeurde echter in 2017, toen Google begon met het toestaan van het gebruik van gegevens van Google-gebruikersaccounts voor het inrichten van advertenties op YouTube. Hierbij werden demografische en zoekgedrag gegevens van gebruikers die waren ingelogd bij Google gebruikt. Deze nieuwe manier van targeten heeft de advertentie-inkomsten van YouTube laten groeien en heeft ook de mogelijkheid geopend om gegevens van zowel Google Zoeken als YouTube te combineren voor doelgroepen op Google.

“Een van de grootste veranderingen van de afgelopen vijf jaar gebeurde toen Google begon met het toestaan van het gebruik van gegevens van Google-gebruikersaccounts voor het inrichten van advertenties op YouTube.”

Verminderd inzicht in zoekwoorden

In de afgelopen jaren heeft Google belangrijke wijzigingen doorgevoerd in hoe het zoekopdrachten van gebruikers koppelt aan gekochte trefwoorden. Naast exacte zoekwoorden worden nu ook sterk overeenkomende varianten en woordgroep-overeenkomsten aan dezelfde zoekwoorden gekoppeld. Bovendien maken nieuwe privacyregels en voorschriften voor trefwoordbeheer de zaken ingewikkelder, omdat Google beperkt welke zoektermen het aan adverteerders rapporteert. Alleen zoekopdrachten die door een “aanzienlijk aantal gebruikers” worden uitgevoerd, worden gerapporteerd. Door deze veranderingen hebben adverteerders geen inzicht meer in 20% of meer van de zoekopdrachten die gebruikers naar hun advertenties hebben geleid.

Geautomatiseerde campagnes en advertenties

2018 luidde het tijdperk van volledig geautomatiseerde advertenties en campagnetypen in Google Ads in. Elk aspect van een campagne, inclusief biedingen, creatie en targeting, kan nu worden geautomatiseerd op basis van enkele inputgegevens van de adverteerder.

2018 was ook het jaar waarin responsieve zoekadvertenties (RSAs) op het toneel verschenen. RSAs gebruiken machine learning om de beste combinatie van advertentietitels en beschrijvingen te voorspellen om aan een gebruiker te tonen, op basis van historische gegevens en verschillende signalen die beschikbaar zijn op het moment van de veiling. Adverteerders voeren verschillende variaties van titels en beschrijvingen in en laten Google-algoritmen de winnende combinaties samenstellen.

“2018 was het jaar waarin responsieve zoekadvertenties (RSAs) op het toneel verschenen.”

Advertenties worden vertoond op verschillende Google platformen

Google Ads is begonnen met het laten zien van advertenties op verschillende platformen. Hoewel er nog steeds zuivere zoekcampagnes zijn in Google Ads, worden bijna alle andere campagnetypen nu automatisch op meerdere kanalen weergegeven. Een recente test toonde bijvoorbeeld lokale advertenties in de automatische suggestieresultaten in Maps.

Online-naar-offline

Als reactie op veranderend consumentengedrag tijdens de pandemie heeft Google verschillende functies toegevoegd aan Lokale Campagnes en Lokale Voorraadadvertenties om de nadruk te leggen op de opties om online te kopen en in de winkel op te halen, inclusief badges voor ophalen aan de stoep. Verwacht wordt dat Google blijft investeren in online-naar-offline mogelijkheden.

Google Ads uitbesteden aan yndenz

Overweegt u om Google Ads in te zetten, maar weet u niet waar te beginnen? Misschien hebt u al geprobeerd om Google Ads te gebruiken, maar behaalde u niet de gewenste resultaten. Voor al uw vragen en behoeften omtrent Search Engine Advertising (SEA) staat yndenz tot uw dienst. Wij nemen deze taken graag van u over of voorzien u van deskundig advies. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen en te beginnen met het plukken van de vruchten van Google Ads.