Data-driven-attributie wordt binnenkort het standaard attributiemodel binnen Google Ads. Daarmee neemt Google afstand van het ‘laatste klik’ model dat voorheen gebruikt werd. Met dit nieuwe model zouden beheerders van Google Ads verzekerd moeten blijven van relevante data ondanks het steeds meer op privacy gefocuste landschap.

Wat is data-driven-attributie?

Bij data-driven-attributie worden alle interacties met de Google producten van een gebruiker in kaart gebracht die voorafgaan aan een conversie. Dit is een vooruitgang op het vorige model, waarin alleen de laatste klik toegekend werd aan een conversie. Op deze manier kan de hele reis van een gebruiker in kaart gebracht worden en kunnen patronen tussen de verschillende Ads conversaties gemaakt worden die leiden naar een conversie.

Voordelen van data-driven-attributie

Google geeft zelf een aantal voordelen van data-driven-attributie aan. Zo zou het adverteerders moeten helpen beter te kunnen identificeren welke zoekwoorden, advertenties, advertentiegroepen en campagnes de grootste rol spelen in het verkrijgen van conversies. Op die manier kunnen de biedingen geoptimaliseerd worden op basis van specifieke data uit het account en het juiste attributiemodel gekozen worden zonder giswerk.

Alternatieven voor data-driven-attributie

Wanneer u liever geen gebruik wilt maken van het data-driven-attributiemodel kunt u hier nog van afzien. U gebruikt dan een van de vijf andere attributiemodellen:

  1. Laatste klik: Geeft alle krediet van een conversie aan de laatst aangeklikte advertentie en het bijbehorende zoekwoord.
  2. Eerste klik: Geeft alle krediet van een conversie aan de eerst aangeklikte advertentie en het bijbehorende zoekwoord.
  3. Lineair: Verdeelt het krediet voor de conversie gelijkwaardig over alle advertentie-interacties op weg naar een conversie.
  4. Tijdsverval: Geeft meer krediet aan advertentie-interacties die dichtbij het conversiemoment plaatsvonden, waarbij het krediet elke 7 dagen wordt gehalveerd.
  5. Op basis van positie: Geeft 40% van het krediet aan de eerste en laatste interactie en bijbehorende zoekwoorden, en verdeelt de overige 20% gelijkwaardig over de overige interacties.

Google Ads door yndenz

Wilt u ook aan de slag met Google Ads, maar heeft u hier niet de tijd en/of kennis voor? Bij yndenz kunnen we u hierbij helpen. We hebben verschillende specialisten op het gebied van Search Engine Advertising (SEA). Heeft u hier nog vragen over? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door ons online contactformulier in te vullen. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 010-7370738 of via de mail door te mailen naar info@yndenz.com.