Dat Google zich de afgelopen jaren steeds meer richt op mobiel is niets nieuws, maar nu gaat Google zelfs voor mobile first! In 2017 gaat Google haar search index namelijk opsplitsen. Naast de reeds bestaande desktop index komt er een aparte mobile index. Deze mobile search index gaat als primaire index fungeren. Dit houdt in dat Google aan de indexering van de mobiele versies van webpagina’s de voorkeur geeft boven die van de desktopversies.

Mobielvriendelijke website

Google heeft de laatste jaren steeds meer de nadruk gelegd op mobiele apparaten. Zo is mobielvriendelijkheid sinds april 2015 een belangrijke ranking factor, evenals de laadtijd van mobiele websites. Nu het aantal mobiele zoekopdrachten zelfs de zoekopdrachten op desktops voorbij is gestreefd, is de keuze van Google voor een aparte mobile search index een logische stap.

“Investeren in een mobiele website is nu belangrijker dan ooit.”

Op dit moment wordt zo’n 85% van de mobiele zoekresultaten gezien als mobielvriendelijk. Voorheen werd bij deze mobielvriendelijke zoekresultaten de melding ‘voor mobiel’ getoond, maar omdat mobiele toegankelijkheid de laatste jaren vanzelfsprekend is geworden vindt Google dit niet langer nodig.

Mobile first indexering

De omschakeling naar Google’s mobile first indexering zorgt ervoor dat de mobiele versie van uw website leidend wordt! Uiteraard is het dus belangrijk dat uw website op mobiel toegankelijk is. Echter is een mobielvriendelijke website an sich niet meer genoeg.

“De mobiele versie van uw website wordt leidend voor Google!”

De mobile index zal sneller en frequenter worden geüpdatet dan de desktop index. Een goede reden dus om te investeren in een mobiele website! Voor een goede indexering is het van belang dat de mobiele webpagina’s geen relevante inhoud missen. Uw mobiele website moet zoveel mogelijk dezelfde inhoud bevatten als de desktopversie van uw website. Daarnaast gaat het er ook om hoe uw website technisch het beste ingericht kan worden voor mobiele apparaten. Tot slot is de laadtijd van uw mobiele webpagina’s een belangrijke factor, want snelheid en gebruikerservaring gaan een nóg grotere rol spelen binnen de nieuwe mobiele index.

Mobiele website met hulp van yndenz

Wanneer de omschakeling naar mobile search index exact gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Google wil met deze vooraankondiging de gelegenheid geven om waar nodig extra aandacht te besteden aan uw mobiele website. Heeft u vragen over mobile first indexering of bent u benieuwd hoe u uw mobiele website het beste in kunt richten? Wij helpen u graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier van yndenz of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.