Google gaat websites met storende pop-ups vanaf januari volgend jaar straffen. Het gaat om pop-ups, banners en advertenties die het beeldscherm zodanig vullen dat de website minder goed zichtbaar is. Vaak verdwijnen deze meldingen pas na een aantal seconden of moeten ze door de bezoeker worden weggeklikt. Websites die gebruik maken van dit soort pop-ups kunnen door Google worden gestraft met een lagere positie in de zoekresultaten.

Interstitials niet mobielvriendelijk

De schermvullende elementen of pagina’s zoals ads, banners of pop-ups, worden interstitials genoemd. Voornamelijk op mobiele apparaten zijn deze interstitials een storende factor voor veel gebruikers. Het beeldscherm van mobiele apparaten is doorgaans een stuk kleiner dan dat van stationaire devices waardoor de pop-ups vaak de volledige pagina bedekken en ze niet, of moeilijk weg te klikken zijn. Als gevolg worden websites minder toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Aangezien Google veel waarde hecht aan mobielvriendelijkheid, wordt het gebruik van interstitials door hen afgestraft.

Welke pop-ups worden afgestraft?

Enkele voorbeelden van storende interstitials die Google gaat aanpakken zijn:

  • Pop-ups die de pagina bedekken en direct verschijnen nadat een bezoeker op de pagina landt of terwijl een bezoeker de pagina aan het verkennen is.
  • Stand alone interstitials, oftewel advertenties die het gehele scherm vullen en expliciet moeten worden weggeklikt.
  • Storende interstitials bovenaan de pagina waardoor de bezoeker moet scrollen om de eigenlijke content op de pagina goed te kunnen zien.

Niet alle interstitials worden door Google afgestraft

Er zijn ook initerstitials die Google wél toestaat. Denk ter illustratie aan de verplichte pop-ups voor cookiemeldingen en leeftijdscontroles. Ook een login pop-up is toegestaan, omdat de geboden content slechts voor leden toegankelijk is en dus niet voor het generieke publiek. Tot slot zijn banners die makkelijk weggeklikt kunnen worden en niet teveel ruimte in beslag nemen, ook toegestaan.

Maakt uw website gebruik van pop-ups?

Wanneer u op uw website gebruik maakt van interstitials, is het belangrijk om deze goed te analyseren. Valt een pop-up onder de storende interstitials die zullen worden afgestraft, dan is het goed om deze voor het einde van dit kalenderjaar aan te passen. Als vanzelfsprekend is het nieuwe criterium omtrent de interstitials slechts één van de vele criteria die Google hanteert om de ranking van uw website te bepalen. In hoeverre de organische ranking van uw website of webshop zal worden beïnvloedt door storende interstitials, hangt af van de mate waarin u op de overige criteria voldoet aan de regels en richtlijnen van Google.

Vragen over interstitials?

Heeft u vragen over interstitials of de andere rankingfactoren waarop Google uw positie in de zoekresultaten baseert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het volgende online contactformulier of neem telefonisch contact op via +31 (0)10 – 73 70 738.