Google heeft een nieuw ranking algoritme aangekondigd, de page experience update. Dit algoritme zal bepalen hoe gebruikers het bezoek van uw website ervaren. Als Google van mening is dat uw pagina’s een slechte ervaring bieden voor uw bezoekers kan dit dus negatieve gevolgen hebben voor uw rankings. Dit wordt gemeten aan de hand van de, ook nieuwe, Core Web Vitals. Wanneer de page experience update precies live gaat is nog niet bekend, maar dit zal ergens in 2021 zijn. In dit bericht leest u alles wat u over deze update moet weten.

Wat is de page experience update?

Allereerst de belangrijkste vraag, wat houdt de page experience update precies in? Google heeft een uitgebreid document gedeeld met alle criteria die gebruikt worden om uw page experience te bepalen. In het kort houdt het in dat Google zal kijken of uw pagina’s snel laden, of de website mobielvriendelijk is, op https werkt, of er storende advertenties op de pagina zijn en of content verplaatst tijdens het laden.

Wat zijn Core Web Vitals?

Sommige van de factoren die onder page experience vallen bestonden al, nieuw zijn echter de Core Web Vitals. Deze bestaan uit drie factoren die het daadwerkelijke gebruiksgemak van uw website moeten meten, op basis van real-time statistieken. Deze factoren zijn:

  1. Largest Contenful Paint (LCP): Dit meet de laadtijd van de eerste pagina die laadt bij het bezoek van uw website. Dit zou minder dan 2,5 seconde moeten zijn.
  2. First Input Delay (FIP): Dit meet de interactiviteit van uw website. De vertraging van de eerste handeling zou minder dan 100 milliseconden moeten zijn.
  3. Cumulative Layout Shift (CLS): Dit meet de visuele stabiliteit van uw website. Dit zou minder dan 0.1 moeten zijn.

Goede content nog altijd belangrijk

Google heeft ook duidelijk gemaakt dat goede content nog altijd belangrijk is voor uw rankings. Een pagina met goede content en een slechte page experience kan nog altijd hoog staan in de zoekresultaten. Wanneer er pagina’s zijn met vergelijkbare content zal de page experience wel een doorslaggevende factor zijn.

Hulp met uw SEO n.a.v. deze page experience update

De update gaat pas ergens in 2021 live, en Google heeft beloofd 6 maanden van tevoren bekend te maken wanneer dit zal zijn. Toch kunt u zich het beste nu alvast voorbereiden op deze update. Zo verbetert u ook zo snel mogelijk de gebruikerservaring van uw bezoekers. Heeft u niet de kennis, ervaring en/of tijd om hier zelf mee aan de slag te gaan? Bij yndenz kunnen we u hiermee helpen. Neem nu vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of te mailen naar info@yndenz.com.