Google heeft onlangs aangekondigd de nofollow-attributen uit te breiden met twee nieuwe linktypes. Het gaat hierbij om de linktypes rel=”sponsored” en rel=”ugc”, die per 1 maart 2020 ingevoerd worden. Met de nieuwe attributen hoopt Google links beter te kunnen identificeren. De wijziging heeft invloed op SEO en dan met name op linkbuilding.

Tot nu toe worden bij normale links geen attributen gebruikt. Dit soort links die Google volgt en die linkwaarde meegeven, hoeven dus niet voorzien te worden van een rel-attribuut. Alle gesponsorde links en links die door gebruikers zijn geplaatst, dienen nu nog te worden aangegeven met rel=”nofollow”. Zo weet Google dat ze deze links niet hoeven te volgen.

“De nieuwe nofollow-attributen hebben met name invloed op linkbuilding.”

Wat is de nofollow-link?

In 2015 is de nofollow-link in het leven geroepen om spamlinks te voorkomen. Door links te koppelen met rel=”nofollow”, worden deze niet meegenomen in de SEO-waarde van een link of website. Op deze manier is het voor spammers niet meer relevant om links te plaatsen op bepaalde publieke websites zoals forums en blogs. Daarnaast dienen betaalde- en gesponsorde links ook te worden aangemerkt als nofollow-link. Hoe meer nofollow-links, hoe groter de kans op een negatieve invloed op de rankings in de zoekmachine.

Nieuwe linktypes

Per 1 maart 2020 gaan de nieuwe regels met betrekking tot de nofollow-attributen in. Door het gebruik van deze attributen moet Google beter inzicht krijgen in het wel of niet crawlen van een link en hoe deze SEO-technisch geïndexeerd moet worden.

Koopt of verkoopt u een link? Dan dient de link als ‘gesponsord’ aangegeven te worden door middel van de linkeigenschappen rel=”sponsored”. Worden links door middel van user generated content opgebouwd, dan moet dit worden aangegeven met rel=”ugc”. Bevat een website bijvoorbeeld een forum en is de content hiervan user generated, dan dienen degenen die een link plaatsen dus gebruik te maken van rel=”ugc”. Rel=”nofollow” kan echter ook nog gewoon gebruikt worden wanneer u een link geen waarde mee wilt geven en deze niet gesponsord of user generated is. De verschillende attributen kunnen ook gecombineerd worden.

“Door middel van de nieuwe attributen moet Google beter inzicht krijgen in hoe een link geïndexeerd moet worden.”

Wat betekent dit voor SEO?

Door middel van de nieuwe linkattributen krijgt het algoritme meer informatie, waardoor links beter gedefinieerd kunnen worden. Google weet zo dus beter of links wel of juist geen waarde moeten krijgen. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk spamlinks uit te sluiten en waardevolle links mee te tellen, zodat het beste resultaat voor de gebruiker wordt gegenereerd. Belangrijk is en blijft om zoveel mogelijk te focussen op de ‘natuurlijke’ dofollow-links.

Linkbuilding met behulp van online marketingbureau yndenz

Heeft u hulp nodig bij het verzamelen van kwalitatieve links voor uw website? Online marketingbureau yndenz helpt u daar graag bij! Wij kunnen u niet alleen ondersteunen op het gebied van linkbuilding, maar hebben tevens de expertise in huis om uw complete online marketing uit handen te nemen. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier op onze website of telefonisch via +31 (0)10 – 73 70 738.

Meer online marketing nieuws

Op de hoogte blijven van meer nieuws, trends en tips omtrent online marketing? Volg yndenz dan op LinkedIn of Facebook! Hier plaatsen we regelmatig interessante artikelen, waardoor uw online marketing kennis up-to-date blijft. Wilt u zelf graag meer weten over een specifiek onderwerp? Schroom dan niet om uw vraag te stellen aan ons via nieuws@yndenz.com. Wij gaan hier dan in een volgend artikel graag uitgebreid op in!