In de afgelopen jaren is de snelheid van websites een steeds crucialere ranking factor geworden voor online zoekmachines zoals Google. De gemiddelde snelheid van het internet is in Nederland in diezelfde periode sterk toegenomen. Hierdoor kan de verwachting bestaan dat ook de snelheid van de gemiddelde website voor gebruikers evenredig zou zijn toegenomen. Helaas is dit niet het geval. Websites zijn op hun beurt namelijk veel uitgebreider (qua functionaliteiten en grafische ondersteuning) en daarmee zwaarder om te worden geladen.

Snelheid in relatie tot gebruikerservaring

Het is een trend dat websites frequenter met behulp van mobiele apparaten worden bezocht én het is een feit dat de mobiele internetsnelheid van smartphones gemiddeld genomen achterblijft bij die van devices die met het internet zijn verbonden via een vaste verbinding. Het optimaliseren van de snelheid van een website of webshop is vandaag de dag dan ook belangrijker dan ooit tevoren. En, dat niet alleen omdat snelheid een zeer voorname ranking factor voor Google is. Evengoed is snelheid van belang voor het behalen van de perfecte gebruikerservaring.

Uit onderzoek van Google blijkt bijvoorbeeld dat de kans dat een bezoeker uw website verlaat met 32 procent toeneemt op het moment dat de laadtijd van een pagina drie seconden is. Dit, in vergelijking met een laadtijd van slechts één seconde. Omdat Google haar gebruikers een optimale gebruikerservaring wil bieden, geeft zij webmasters tips om de snelheid van hun website te verhogen. Dit doet Google onder andere met behulp van de PageSpeed Insights tool. Als vanzelfsprekend blijft het de vraag wat de PageSpeed Insights tool nu daadwerkelijk zegt over het presteren van uw website. Pas als er antwoord is op die vraag, dan kan worden bepaald of, en zo ja, op welke wijze u de score kunt gebruiken om uw website te (laten) optimaliseren.

Voorbeeld Google PageSpeed Insights

Voorbeeld Google PageSpeed Insights | Online marketingbureau yndenz

PageSpeed Insights meet geen snelheid

Eén van de grootste misvattingen omtrent de Google PageSpeed Insights tool is dat deze de daadwerkelijke snelheid (de snelheid voor een bezoeker) van een website gebruikt bij het bepalen van een score. Dit is echter niet het geval. Verschillende websites met een vergelijkbare daadwerkelijke laadtijd kunnen compleet afwijkende PageSpeed scores ontvangen. Een website met een hoge PageSpeed score hoeft voor een gebruiker dus niet sneller te zijn dan een website met een lagere score. Als uw website dus geen perfecte Google PageSpeed score krijgt toebedeeld, dan betekent dat niet per definitie dat uw website langzaam is.

“Google PageSpeed Insights gebruikt de daadwerkelijke laadtijd van uw website niet als maatstaf bij het toekennen van een score.”

Totstandkoming score Google PageSpeed Insights

Als de Google PageSpeed Insights tool geen daadwerkelijke snelheid meet, hoe komt de score dan wel tot stand? Het antwoord op die vraag is tamelijk technisch van aard. De PageSpeed score van Google is namelijk gebaseerd op een aantal regels die Google hanteert en welke betrekking hebben op het efficiënt inladen van front-end elementen en code. PageSpeed Insights kijkt dus niet naar de infrastructuur achter uw website (communicatie met databases, server waarop uw website wordt gehost, et cetera), maar enkel naar de programmatische opbouw van uw website. Dit heeft als resultaat dat er bijvoorbeeld geen positieve correlatie bestaat tussen een tweetal veelgebruikte statistieken (‘Document Complete Time’ en ‘Webpage Response Time’) voor het bepalen van de daadwerkelijke snelheid van een webpagina en de waarde van de PageSpeed score.

Hoe PageSpeed Insights wel te gebruiken

Met de PageSpeed Insights score van Google kunt u wel gemakkelijk nagaan in hoeverre uw website in staat is om op efficiënte wijze content in te laden. Daarnaast kun u in één oogopslag zien welke van de door Google gehanteerde optimalisatieregels reeds van toepassing zijn op uw website. Als zodanig kunt u ter illustratie controleren in hoeverre uw webdeveloper is gevorderd met het samenvoegen van JavaScripts en CSS-bestanden. En, of uw website reeds gebruikmaakt van oplossingen op het gebied van caching.

Hoe u de daadwerkelijke snelheid van uw website wél kunt achterhalen

U zult begrijpen dat wij het gebruik van Google PageSpeed Insights voor het bepalen van de daadwerkelijke snelheid van een website nadrukkelijk afraden. Ondanks dat het belangrijk is dat een website haar resources zo efficiënt mogelijk inlaadt, is dit geen vereiste voor een goede gebruikerservaring. Wilt u toch de daadwerkelijke snelheid van uw website meten, dan bestaan hiervoor verschillende tools. Uw webdeveloper kan u hierbij assisteren.

“Gebruik Google PageSpeed Insights enkel als middel en niet als doel!”

Een snelle website met behulp van de specialisten van yndenz

Is uw website of webshop niet voldoende snel naar uw zin? Maak dan eens geheel vrijblijvend gebruik van de expertise van yndenz. De online marketeers en webdevelopers van online marketingbureau yndenz kunnen in een bijzonder kort tijdsbestek achterhalen waar voor uw website of webshop de meeste snelheidswinst valt te behalen. Desgewenst kunnen zij vervolgens direct overgaan tot het doorvoeren van de diverse optimalisaties. Waar veel online marketingbureaus immers zelf geen ontwikkelcapaciteit in huis hebben, beschikt yndenz juist wel over een eigen team aan programmeurs. Aanpassingen aan uw website kunnen daardoor moeiteloos en snel worden doorgevoerd. Wel zo prettig!

Wacht niet langer en maak vandaag nog de keuze voor een professionele en volledig geoptimaliseerde website of webshop. Stuur een bericht middels het online contactformulier op onze website. Heeft u liever telefonisch contact? Bel dan met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Geen online marketingnieuws meer missen?

Heeft u geen zin of tijd om u door al het beschikbare online marketingnieuws heen te worstelen? Of vindt u het lastig om te bepalen welke ontwikkelingen voor u van belang zijn? Volg dan online marketingbureau yndenz op Facebook of op LinkedIn. Wij dragen er zorg voor dat u geen essentieel online marketingnieuws mist, terwijl we voorkomen dat u wordt overspoeld door minder relevante berichten!