Google heeft de ‘December 2021 products reviews’ update doorgevoerd. Deze update zal ervoor moeten zorgen dat het zoekalgoritme van productrecensies wordt verbeterd. Google wil namelijk productrecensies met een diepgaande inhoud beter belonen, in tegenstelling tot recensies die slechts veel verschillende informatie verzamelen. Met name content geschreven door experts zullen hoger in de zoekvolgorde verschijnen. Eerder dit jaar, in april, bracht Google al een soortgelijke update uit. In dit bericht kunt u lezen wat de nieuwe update precies inhoudt en wat het mogelijk voor u kan veranderen.

Waarom wordt deze update uitgevoerd?

Met de nieuwe update wil Google het zoekalgoritme van productrecensies zo kwalitatief mogelijk weergeven. Dit wil Google doen door productrecensies geschreven door experts en enthousiastelingen te belonen met een hogere plek in de zoekresultaten. Hiermee worden recensenten gewezen op het schrijven van originele content, en niet slechts het verzamelen van informatie. De update van Google wordt gebaseerd op de feedback van gebruikers, die aangeven het belangrijk te vinden dat een recensie betrouwbaar is. Ook wil de gebruiker de indruk krijgen dat de producten daadwerkelijk getest zijn voordat de recensie geschreven wordt.

“Google geeft aan, dat als u uw inhoud onlangs positief heeft gewijzigd, deze verbetering terug te zien is in het algoritme van de nieuwe update.”

Wat verandert er precies?

Google beloont met de nieuwe update recensies met een stuk diepere inhoud. Deze recensies gaan zogezegd verder dan de standaardinformatie die bekend is over bepaalde producten of diensten. Recensies met mindere inhoud zullen echter niet bestraft worden, geeft Google zelf aan. Alleen kunnen deze recensies wel gemakkelijk ingehaald worden door recensies met meer inhoud, wat vaak negatieve gevolgen heeft voor vertoningen.

“Deze update zal alleen invloed hebben op de inhoud van productrecensies. Google zegt niks over andere organische zoekopdrachten.”

De nieuwe update brengt ook nieuwe functies binnen het recensieoverzicht mee. Hierdoor kunnen recensies gemakkelijker naar een hoger niveau getild worden. Het gaat hier om de volgende functies:

  • Voeg meer multimedia rondom uw productrecensies toe, zoals afbeeldingen en video’s.
  • Voeg meerdere links toe naar verschillende verkopers, zodat de lezer uit meerdere opties kan kiezen om een product te bestellen.

Laat u adviseren door yndenz

Google geeft aan dat de update ongeveer binnen drie weken geïmplementeerd wordt voor alle Engelstalige websites. Het zal niet lang duren voordat ook de Nederlandse recensies aan de beurt zijn. Wanneer u zich goed weet te onderscheiden van andere recensies, kan deze update wel eens positieve effecten meebrengen. Bent u benieuwd of uw positie zal dalen na de uitvoering van deze update? yndenz kan u hierover adviseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!