In een recente Google Search Central SEO hangout heeft John Mueller, Senior Search Analyst bij Google, zich uitgesproken over content gegenereerd door Artificial Intelligence. Mueller bevestigde daarin Google’s standpunt dat dit soort content als ‘spam’ wordt gemarkeerd en tegen Google’s Webmaster Guidelines ingaat. In dit nieuwsbericht gaan we dieper in op wat dit standpunt precies inhoudt voor u als online marketeer.

Google’s officiële richtlijnen over content door AI

Mueller’s recente uitspraak is in principe geen nieuws. In de richtlijnen van Google stond namelijk al dat automatisch gegenereerde content het best vermeden kon worden. Met de razendsnelle technologische ontwikkelingen blijft dit echter een terugkerend onderwerp. Mueller wilde ook niet aangeven of Google daadwerkelijk kan herkennen wanneer content automatisch is gegenereerd. Uiteindelijk gaat het vooral om de kwaliteit van de content, ongeacht hoe deze tot stand is gekomen.

“Uiteindelijk gaat het vooral om de kwaliteit van de content, ongeacht hoe deze tot stand is gekomen.”

Een ironisch standpunt van Google?

Google noemt zichzelf een AI-bedrijf. Men gebruikt honderden zogenoemde ‘machine learning’ modellen om hun verschillende producten zoals Ads, YouTube, Search en Gmail te verbeteren. Hun standpunt over het gebruik van door AI geschreven content wordt daarom door sommigen ironisch genoemd. Toch ligt dat iets genuanceerder. Uiteindelijk gaat het Google erom dat de content aan hun kwaliteitseisen voldoet. Op dit moment kan AI dit nog niet geheel zelfstandig bewerkstelligen.

Voordelen en nadelen van content door AI

Er kleven dus een aantal belangrijke nadelen aan content door AI. Buiten het feit dat Google actie kan ondernemen tegen je website, is de content ook van lage kwaliteit en niet origineel. De enige redenen om hier wel gebruik van te maken is omdat het tijd bespaart en goedkoop is. Voorlopig wegen de voordelen echter nog niet op tegen de nadelen en is goedkoop dus duurkoop. Dit kan natuurlijk in de toekomst wel veranderen met nieuwe technologische ontwikkelingen. Voor nu kan AI wel al gebruikt worden om te helpen tijdens bijvoorbeeld een brainstormsessie.

“Voorlopen wegen de voordelen nog niet op tegen de nadelen.”

Blijf op de hoogte van het laatste SEO-nieuws

Zoals bij veel onderwerpen binnen SEO verwachten we dat de ontwikkelingen zich in een rap tempo zullen opvolgen. Wilt u zeker weten dat u altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws? Houd dan ons nieuwsoverzicht in de gaten. U kunt ons ook volgen op LinkedIn- en Facebook waar we u op de hoogte houden van het laatste nieuws in de online marketingwereld.