Featured Snippets zijn dit jaar vanaf begin april op grote schaal uitgerold in Nederland. Toch is het voor velen nog onbekend terrein. Met Featured Snippets probeert Google sneller antwoorden te geven op vraaggestuurde zoekopdrachten van gebruikers. Snippets worden weergegeven op de zogenaamde ‘0-positie’, dus vóór de AdWords advertenties, de Local Pack en de organische zoekresultaten. Een opvallend zoekresultaat dus! Daarom is het erg waardevol om hier (meer) aandacht aan te besteden.

Wat zijn Featured Snippets?

Featured Snippets (ook wel Rich Snippets genoemd) kunnen gezien worden als een soort uitgelichte zoekresultaten. Zoals eerder vermeld worden deze resultaten boven alle andere zoekresultaten getoond. Rich Snippets zoals het omrekenen van valuta, de tijdsweergave of de weersverwachting kennen we al langer, echter deze data wordt weergegeven vanuit de eigen database van Google. De ‘nieuwe’ Rich Snippets geven data van derden weer. Het is dus ook mogelijk dat uw content hier terecht komt!

“Featured Snippets kunnen de CTR naar uw website flink verhogen!”

Alle vragen die met ‘hoe’ of ‘wat’ beginnen zijn een trigger voor Featured Snippets. Er wordt een preview van het antwoord, een link naar de bron én eventueel een foto getoond. Daardoor kan een Snippet behoorlijk wat ruimte innemen op de resultatenpagina. Dit, plus de prominente plek op de pagina, maken Featured Snippets erg interessant en kunnen tevens zorgen voor een hogere CTR.

Voorbeeld Featured Snippet | Online marketingbureau yndenz

Structured data

Wilt u gebruikmaken van Rich Snippets? Dan zijn er verschillende factoren die een belangrijke rol spelen in het algoritme van Google. Eén daarvan is het meegeven van structured data aan de content op uw website. Structured data zijn stukjes code die aangeven waar informatie over gaat. Hierdoor kan Google de content beter begrijpen.

Daarnaast moet duidelijk zijn op welke vraag u antwoord wilt geven, bijvoorbeeld door de vraag letterlijk op te nemen in de tekst. Vanzelfsprekend moet het antwoord hierop natuurlijk volledig en gedetailleerd zijn.

Verschillende soorten Rich Snippets

Er zijn verschillende vormen Rich Snippets, allen met het doel de gebruiker nog sneller te kunnen voorzien van een antwoord. Er zijn Rich Snippets voor reviews, producten en bedrijven, recepten, video’s, applicaties, evenementen en rich answers. Tegenwoordig zijn er ook rich cards. Dit zijn zoekresultaten die nog groter en visueler worden weergegeven. Rich cards worden vooral gebruikt voor zoekresultaten van films, recepten, lokale restaurants en online cursussen.

“Rich Snippets bieden nieuwe kansen!

Feautured Snippets en SEO

De komst van Featured Snippets betekent wel dat de organische resultaten nóg verder naar beneden worden gedrukt. Anderzijds brengt het ook weer nieuwe kansen met zich mee, namelijk een prominente(re) positie, naamsbekendheid en meer verkeer naar uw website. Featured Snippets worden dus een belangrijk aandachtspunt in 2017. Heeft u hier hulp bij nodig? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen!