Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een belangrijk onderdeel binnen het vakgebied online marketing. Het begrip SEO omvat alle activiteiten die een website beter c.q. hoger laat positioneren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. Gedacht kan worden aan technische optimalisaties (zoals het bewerkstelligen van efficiëntere programmeercode) en optimalisaties op het gebied van content (zoals het creëren van teksten en afbeeldingen die beter door zoekmachines worden gewaardeerd).

Er bestaan verschillende tools die u kunnen helpen bij het realiseren van een meer zoekmachinevriendelijke website. De Yoast SEO plugin is waarschijnlijk één van de meest gebruikte hulpmiddelen voor het optimaliseren van (voornamelijk WordPress) websites. De Search Engine Optimization tool van Yoast biedt uitgebreide inzichten in essentiële SEO variabelen en laat u aan de hand van diverse analyses zien hoe SEO-vriendelijk de individuele pagina’s op uw website zijn. Maar, is het wel zo verstandig om de tips van Yoast blindelings te volgen?

Een obsessie voor groen licht

Aan de hand van groene, oranje en rode bolletjes maakt de Yoast SEO tool inzichtelijk op welke variabelen een webpagina goed scoort en op welke variabelen een webpagina nog kan worden verbeterd. Laten we voorop stellen dat wij groot voorstander zijn van het gebruik van dergelijke behulpzame software, maar dat wij gelijktijdig willen waarschuwen voor een ‘obsessie voor groen licht’. Enige (zo niet uitgebreide) kennis van SEO is van cruciaal belang om de classificaties door en adviezen van Yoast op een juiste wijze te kunnen interpreteren. Onze conclusie luidt derhalve als volgt: Gebruik zéker de SEO plugin van Yoast (ja, ook wij zijn fan!) als hulpmiddel, maar absoluut niet als heilige graal. We zullen deze stelling toelichten.

Het oordeel van uw bezoekers is leidend

Ten onrechte zijn veel gebruikers van de welbekende plugin in de veronderstelling dat het een doel op zich is om zoveel mogelijk groene bolletjes te behalen. Met de groene bolletjes geeft Yoast immers het signaal af dat uw webpagina beter zal presteren daar waar het aankomt op de vindbaarheid in online zoekmachines. Zo wordt bijvoorbeeld geadviseerd om een bepaalde ‘keyword density’ (de verhouding in het gebruik van een zoekwoord ten opzichte van het totaal aan overige woorden) na te streven en het gekozen keyword bovendien op verschillende plaatsen op uw webpagina te integreren (zoals in de headers).

“Leesbaarheid voor bezoekers is belangrijker dan leesbaarheid voor zoekmachines.”

Toch hoeven oranje of zelfs rode bolletjes niet te betekenen dat uw webpagina slecht gaat presteren in online zoekmachines. Het meest voorname doel is dan ook het ontwikkelen van tekstuele content die voor uw bezoekers prettig leesbaar is. Dat belang prevaleert boven het belang van zoekmachines.

Waarom Yoast er niet altijd voor zorgt dat u hoger scoort in Google

Uitsluitend groene bolletjes zijn dus zeker geen garantie voor hoge posities in zoekmachines. Sterker nog, pagina’s met oranje bolletjes kunnen evengoed bovenaan de organische zoekresultaten worden getoond. Dit komt doordat de Yoast SEO plugin tekstuele content op een aantal variabelen afrekent die in de praktijk niet per definitie van doorslaggevende waarde hoeven te zijn.

Eén van deze variabelen is de zoekwoorddichtheid. Zo adviseert Yoast een minimum en maximum percentage aan zoekwoorden in de tekstuele content. Dit percentage wordt echter bepaald op basis van de content die is ingevoerd in de daartoe beschikbaar zijnde velden (URL, paginatitel, hoofdtekst, meta titel, meta beschrijving, et cetera). Content die niet via de standaard velden aan een webpagina wordt toegevoegd, vallen dan ook buiten het blikveld van Yoast. Als zodanig kan er in de praktijk zowel een te hoog als een te laag percentage aan zoekwoorden zijn toegepast, zonder dat de Yoast plugin daarvan op de hoogte is. Vergeet dus niet om écht alle aanwezige content op een webpagina in beschouwing te nemen bij het gebruik van zoekwoorden!

“Vermijd keyword stuffing door écht alle aanwezige content op een webpagina in beschouwing te nemen!”

Hoe u de SEO check van Yoast wél kunt gebruiken

Natuurlijk heeft de SEO check van Yoast zo haar beperkingen. Welke software heeft dat niet? Toch blijft de SEO check van Yoast een bijzonder handig hulpmiddel bij het optimaliseren van een website. De adviezen van de tool moeten alleen niet klakkeloos worden overgenomen. De plugin van Yoast zou dus vooral moeten worden gebruikt als wegwijzer; bekijk de adviezen en gebruik die om nader onderzoek te doen naar de desbetreffende variabele. Doet u dit, dan zult u al snel een aanzienlijke hoeveelheid kennis opbouwen over het onderwerp zoekmachine optimalisatie. Deze kennis helpt u vervolgens weer om op structurele basis uw website sneller en efficiënter te optimaliseren.

Hoe goed u de tool van Yoast ook gebruikt, uiteindelijk is SEO een manueel proces. Daarbij is een goede online vindbaarheid afhankelijk van vele factoren. Sommige van deze factoren kunt u beïnvloeden (zoals de laadtijd van uw website en het aantal aanwezige scripts en validatiefouten), op andere factoren heeft u geen invloed (zoals het niveau waarop uw concurrenten zoekmachine optimalisatie hebben doorgevoerd). Er bestaat dan ook geen enkele tool die u een uniform en allesomvattend antwoord kan geven op de vraag hoe SEO-vriendelijk uw website is. Eveneens blijft het een educated guess hoe goed uw website na grondige zoekmachine optimalisatie zal presteren.

En, wat ons betreft geeft die complexiteit juist extra glans aan het vakgebied online marketing. Een goed online marketingbureau hoort u dan ook nooit loze beloften te doen; hoe graag u die beloften ook wilt horen. Wel hoort men uitgebreide praktijkervaring te combineren met concrete resultaten uit diverse tools, dient men de meest recente ontwikkelingen op het gebied van zoekmachine optimalisatie te combineren met het presteren van uw concurrenten, en nog veel meer. Naast dit alles blijft het belangrijkste ingrediënt misschien nog wel een stevig dosis aan gezond verstand.

“Gebruik de Yoast SEO plugin enkel ter assistentie, maar onthoudt dat SEO een manueel en arbeidsintensief proces is.”

Zoekmachine optimalisatie in samenwerking met yndenz

Wilt u beter worden gevonden door online zoekmachines en vervolgens méér klanten en méér omzet bewerkstelligen? Het team van yndenz helpt u met veel enthousiasme uw doelstellingen te bereiken en te overtreffen. Doordat ons team bestaat uit zowel online marketeers, webdevelopers en designers, hebben wij alle benodigde kennis en kunde in huis om u met alle online marketingaspecten van dienst te kunnen zijn.

Bent u op zoek naar een design voor uw website of webshop? Of wilt deze laten ontwikkelen? Dan bent u bij online marketingbureau yndenz aan het juiste adres. Ook het optimaliseren van bestaande websites of webshops, het inregelen en beheren van campagnes in Google AdWords, Facebook en LinkedIn, websites en webshops vertalen en het versturen van digitale mailings behoren tot onze dagelijkse werkzaamheden.

Wilt u weten hoe onze inzet voor uw organisatie vorm kan krijgen of bent u benieuwd naar onze adviezen die het presteren van uw website of webshop naar een hoger niveau zullen tillen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze online marketingexperts. Dit kan via het online contactformulier op onze website of telefonisch via het nummer +31 (0)10 – 73 70 738. Wij denken graag met u mee!

Mis niets van het laatste online marketingnieuws!

Bent en blijft u graag op de hoogte van het laatste online marketingnieuws? Volg yndenz dan op Facebook of LinkedIn. Wij publiceren gemiddeld tweemaal per maand een inhoudelijk artikel over een relevant onderwerp op het gebied van online marketing. Soms wordt het onderwerp door onszelf bepaald, soms ontvangen wij vragen van (potentiële) klanten om een onderwerp verder uit te diepen. Is er een onderwerp waarover u graag meer informatie wenst? Stuur dan een berichtje aan nieuws@yndenz.com.