Onlangs zijn er een groot aantal interne documenten van Google uitgelekt. In deze documenten staat veel informatie over de factoren die Google gebruikt om content te rangschikken. In dit nieuwsbericht nemen we u mee in de belangrijkste bevindingen die in de documenten staan en wat dit betekent voor uw werkzaamheden.

Belangrijke aandachtspunten

Voordat we beginnen met het bespreken van de inhoud van de documenten is het eerst belangrijk om enkele aandachtspunten over de documenten te benoemen. De documenten komen uit maart 2024 en zijn dus in ieder geval tot en met dan helemaal relevant. De kans is echter zeer klein dat er sindsdien grote veranderingen zijn doorgevoerd, dus ze geven een nuttig inkijkje in hoe Google werkt. Tevens geven de documenten niet aan hoe belangrijk de factoren zijn ten opzichte van elkaar, alleen welke factoren Google gebruikt. Ten slotte heeft Google inmiddels gereageerd op het lek. Zij gaven daarbij aan dat er belangrijke context ontbreekt in de documenten, zonder daarbij aan te geven wat de context is of wat hiermee bedoeld wordt. Google houdt over het algemeen graag de controle over wat er bekend is over het algoritme, dus deze reactie kan in principe met een korreltje zout genomen worden.

“De documenten geven een nuttig inkijkje in hoe Google werkt”

Linkbuilding nog steeds belangrijk

Wellicht geen verrassing, maar wel fijn om te weten, linkbuilding blijft belangrijk. Zo weet u dus zeker dat uw werkzaamheden op dit vlak geen verspilde energie is. Google heeft in recente jaren aangegeven dat links minder belangrijk zijn en niet meer in de top 3 meest belangrijke factoren staat. Aangezien we niet in de documenten kunnen zien hoe belangrijk de verschillende factoren zijn, kan dit nog steeds waar zijn. Feit is echter wel dat PageRank veelvuldig terugkomt in de documenten en links dus in ieder geval nog wel van waarde zijn.

Succesvolle klikken blijven ook belangrijk

Naast links komt in de documenten ook duidelijk naar voren dat het behalen van succesvolle klikken belangrijk blijft. Google gebruikt meerdere manieren om te meten of een klik succesvol is en gebruikt dit om hun zoekresultaten te bepalen. Dit betekent dat het belangrijk blijft om uw landingspagina’s niet alleen aan te laten sluiten bij de juiste doelgroep, maar ook om ervoor te zorgen dat bezoekers vervolgens hun behoefte kunnen vervullen op uw pagina.

Merk, auteur en autoriteit

Een belangrijk punt uit de documenten is dat uw merk ook belangrijk is. Google gebruikt dit ook om mede te bepalen of uw website zichtbaar is. Het is dus belangrijk om ook buiten uw website te bouwen aan een sterk en herkenbaar merk. Daarnaast gebruikt Google informatie die men kan vinden over een auteur om te bepalen of deze een expert is op het gebied waarover ze schrijven. De autoriteit van een website blijkt ook belangrijk te zijn. Terwijl Google jarenlang ontkende dat er iets bestond als een Domain Authority Score binnen Google, blijkt er toch een siteAuthority factor te bestaan.

“Linkbuilding, succesvolle klikken, merk, auteur en autoriteit zijn belangrijk”

Nog een enorm aantal factoren

In dit artikel hebben we enkele belangrijk punten uit de documenten gehaald. Er zijn er echter nog duizenden, die we uiteraard niet allemaal kunnen bespreken. Zo hebben we het in dit artikel nog niet gehad over het feit dat Google recente content lijkt te prefereren, hoe Google bepaalt of content aansluit bij de rest van de content van de website en over het belang van paginatitels. U kunt hier klikken als u zelf graag in de documenten wilt duiken. Heeft u vragen of wilt u graag ondersteuning bij uw SEO-werkzaamheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.