Voor menig online marketeer is Google Search Console een belangrijk instrument tijdens de dagelijkse bezigheden. Deze gratis tool geeft namelijk veel informatie over hoe een website gevonden wordt. Daarnaast kan onder andere worden ingezien hoe Google een website crawlt. Heeft u nog niet eerder met deze handige tool gewerkt en kunt u wel wat meer informatie hierover gebruiken? In dit artikel leggen we graag aan u uit wat Google Search Console nou precies is en wat u er mee kunt doen.
Wat is Google Search Console?
Google Search Console is een tool die online marketing een stuk makkelijker maakt. Hiermee worden zoekprestaties bijgehouden en worden eventuele problemen op de website aangegeven. U kunt inzicht verkrijgen in verschillende statistieken en gegevens van de website, waardoor eventuele issues snel zijn te herkennen en opgelost kunnen worden. De meest gebruikte functies binnen Search Console zijn ‘Prestaties’, ‘URL-inspectie’, ‘Dekking’, ‘Mobiele bruikbaarheid’ en ‘Links’.
“Met Google Search Console wordt online marketing een stuk makkelijker.”
Prestaties
Onder het tabje prestaties is te zien via welke zoektermen de meeste bezoekers binnenkomen op de website en bij welke zoekopdrachten de website in Google wordt getoond. Daarnaast is de gemiddelde positie van de website binnen de SERP (Search Engine Results Page) en de CTR (Click Through Rate) te zien. Staat uw website met een bepaalde zoekterm hoog in de SERP, maar klikken niet veel mensen door? Dan is het slim om eens naar de meta titel en beschrijving te kijken, omdat deze misschien niet overtuigend genoeg zijn.
URL-inspectie
Met deze functie kan, door een specifieke URL in te voeren, achterhaald worden hoe Google deze pagina ziet. Wordt de pagina bijvoorbeeld wel geïndexeerd of niet en komt deze ook terug in de sitemap? Zijn er problemen op de pagina? En wat is de status van de laatst uitgevoerde crawl? Omdat Google niet vaak alle pagina’s van een website bekijkt, is het slim om een indexering aan te vragen wanneer er aanpassingen zijn uitgevoerd op de pagina en wanneer een nieuwe pagina is aangemaakt. Zo weet Google dat deze pagina zo snel mogelijk opnieuw gecrawld moet worden.
Dekking
Met het Dekking rapport kunt u inzicht verkrijgen in pagina’s waarvan u denkt dat deze niet goed worden geïndexeerd. Door middel van vier categorieën weet u wat de status van de pagina is.
- Fout: de pagina staat wel in de sitemap, maar wordt niet geïndexeerd.
- Geldig met waarschuwing: het indexeren is gelukt, maar enkele aspecten zijn niet goed ingesteld.
- Geldig: de pagina is goed geïndexeerd.
- Uitgesloten: een overzicht van alle pagina’s die niet zijn geïndexeerd door Google en waar dus problemen van opgelost dienen te worden.
Mobiele bruikbaarheid
Een goed werkende mobielvriendelijke website is natuurlijk van groot belang voor de positie binnen Google. Met deze functie kunt u meer inzicht verkrijgen in de prestaties van de mobiele website. In het rapport worden nuttige verbeteringen aangedragen, zoals bijvoorbeeld content dat niet op het scherm past.
“Verkrijg inzicht in de prestaties van de mobiele versie van de website om zo goed mogelijk te ranken in Google.”
Links
Met deze functie krijgt u inzicht in wie er naar uw website linkt en vanaf welke pagina én naar welke pagina’s van uw website het meest wordt gelinkt. Deze informatie is handig om een linkprofiel te analyseren en om te weten waar goede en slechte links vandaan komen.
Online marketing met behulp van yndenz
Heeft u hulp nodig bij het analyseren en optimaliseren van uw website? De online marketing experts van yndenz helpen u hier graag bij! Bovendien denken wij als online marketing partner graag met u mee over alle aspecten van online marketing. Zo kunnen wij u niet alleen van dienst zijn met betrekking tot het gebruik van Google Search Console, maar hebben wij ook de expertise in huis om te ondersteunen op het gebied van adverteren, het effectief inzetten van social media kanalen, zoekmachineoptimalisatie en webdesign. Neem gerust contact met ons op via het online contactformulier of telefonisch via +31 (0)10 – 73 70 738.
Geïnteresseerd in online marketing?
Wanneer u geïnteresseerd bent in online marketing en graag op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op dit gebied, kunt u ons volgen op Facebook of LinkedIn. Hier publiceren we regelmatig wetenswaardigheden en actualiteiten omtrent online marketing. Heeft u een vraag over een specifiek onderwerp? Stuur deze dan gerust door naar nieuws@yndenz.com. Dan behandelen we deze graag in een volgend artikel!