Google past vanaf 1 juli 2019 Mobile-first indexing officieel toe bij alle nieuwe domeinen. Dit heeft dus betrekking op alle domeinen die nog nooit zijn gecrawld en geïndexeerd. Volgens Google zijn nieuwe websites vrijwel allemaal geschikt voor indexering volgens deze methode. Voor alle domeinen die door Google vanaf 1 juli worden ontdekt, wordt dus gebruikgemaakt van de mobiele variant van de websites voor het opstellen van zoekresultaten. De webpagina’s worden gecrawld door Google Smartphone Bot, om zo alle mobiele pagina’s te indexeren.

“Alle nog nooit gecrawlde en geïndexeerde domeinen dienen vanaf 1 juli 2019 geoptimaliseerd te zijn voor mobiele apparaten.”

Wat is Mobile-first indexing?

Google introduceerde Mobile-first indexing in november 2016. Dit, omdat steeds meer mensen via hun mobiele telefoon online gingen surfen. Veel websites speelden hierop in door versies van de webpagina’s voor mobiele weergave te implementeren. Vaak was dit echter wel met andere (en ook minder) content dan de desktopversie. Hierdoor was mobiele content regelmatig een teleurstelling voor de gebruikers van Google. Dit was reden genoeg voor Google om Mobile-first indexing te introduceren. Met Mobile-first indexing wordt, in plaats van de desktopversie van de website, de mobiele webpagina als basis genomen voor de indexering. Dit betekent dus ook dat de mobiele variant de posities in de zoekresultaten bepaalt.

Mobile-first indexing als standaard

Bij nieuwe domeinen wordt Mobile-first indexing dus vanaf 1 juli als standaard gebruikt. Bent u benieuwd of de Google Smartphone Bot uw website crawlt? Ga dan naar Google Search Console, klik op ‘URL-inspectie’, plak hier een link van uw website in en u krijgt automatisch te zien of de Google Smartphone Bot uw website heeft gecrawld.

Voorbereiden op de Mobile-first index

Is uw website al klaar voor de Mobile-first indexing? Belangrijk is dat zowel de inhoud als de tekst van uw mobiele website zoveel mogelijk overeenkomt met de desktopversie van de website. Google raadt hierbij de responsive methode aan, waarbij de website zich aanpast aan meerdere apparaten en dus ook geen content verbergt. Voor lange stukken tekst is het aan te raden om gebruik te maken van opklapbare vakken en tabs. Dit heeft volgens Google geen invloed op de ranking, omdat dit juist de gebruikerservaring zal verbeteren.

“Zorg ervoor dat de mobiele variant van uw website overeenkomt met de desktop versie van uw website.”

Naast de inhoud en tekst is het ook belangrijk te zorgen voor een snelwerkende website. Test uw website dus met tools als Google Pagespeed of GTmetrix. Verder is het belangrijk canonical links niet aan te passen en dezelfde structured data van uw desktop website ook op uw mobiele website te plaatsen.

Hulp van online marketingbureau yndenz

Is uw website niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten? Dan kan dit dus een grote impact hebben op de ranking van uw website in de zoekmachine. Door ervoor te zorgen dat de gebruikservaring op de mobiele website hetzelfde is als op de desktop website, zal uw website niet worden afgestraft. Heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van uw website voor mobiele apparaten? Online marketingbureau yndenz helpt u hier graag bij! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website of via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Blijf op de hoogte

Wilt u graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van online marketing? Volg ons dan op Facebook of LinkedIn! Maandelijks plaatsen wij gemiddeld twee nieuwsberichten met de laatste en meest interessante nieuwtjes, trends en tips omtrent online marketing. Zo blijft u altijd up-to-date, zonder dat u zelf op zoek hoeft te gaan!

Stel uw online marketing vraag

Heeft u zelf een vraag over een bepaald onderwerp op het gebied van online marketing? Neem dan eens een kijkje in ons nieuwsarchief. Hier leest u over onderwerpen als search engine optimization, adverteren, social media marketing, website ontwikkeling en webdesign. Mocht uw vraag toch nog onbeantwoord blijven, stuur deze dan gerust naar ons door via nieuws@yndenz.com. Wij behandelen uw vraag dan graag uitgebreid in een volgend artikel!