Websites en webshops bestaan voor een groot gedeelte uit HTML-code. Deze code, broncode genaamd, wordt door zoekmachines zoals Google regelmatig (volledig geautomatiseerd) bekeken en beoordeeld. Zij doen dit onder andere om te bepalen welke informatie op specifieke pagina’s van uw website of webshop wordt getoond. Vervolgens wordt deze kennis door zoekmachines weer gebruikt om de ranking van hun zoekresultaten te bepalen. Het uitgangspunt van zoekmachines is te allen tijde om hun gebruikers zoekresultaten te bieden die zo relevant mogelijk zijn. Dat kan bijvoorbeeld een product uit een webshop zijn, maar evenzo een informatieve tekst.

Het ‘begrijpen’ van de broncode van uw website of webshop vinden zoekmachines echter lang niet altijd even eenvoudig. Het uitgangspunt moet dan ook zijn om hen daar zo goed mogelijk bij te helpen. Het toepassen van structured data op uw website of webshop is één van de manieren waarop u zoekmachines van dienst kunt zijn. Structured data is in essentie eigenlijk niets anders dat wat extra code waarmee u belangrijke onderdelen van uw website op een gestandaardiseerde manier kunt markeren. Deze extra code stelt zoekmachines in staat om uw website gemakkelijker en meer accuraat te kunnen indexeren.

Het toepassingen van structured data

Structured data (gestructureerde gegevens) bestaan uit vooraf gedefinieerde schema’s. Deze schema’s bestaan weer uit verschillende onderdelen en zijn beschikbaar voor vele typen entiteiten op uw website. Denk aan artikelen, recensies en producten.

“Door structured data toe te passen, gaan zoekmachines uw website of webshop beter begrijpen.”

Als voorbeeld bestaat het schema van recensies uit het onderwerp van de recensie, het gemiddelde cijfer dat beoordelaars hebben geven en het totale aantal beoordelaars. Op haar beurt bestaat het schema van een individuele recensie uit het cijfer van de beoordelaar, het hoogst mogelijke cijfer en het laagst mogelijke cijfer. Wanneer u deze schema’s succesvol inzet om de recensies op uw website of webshop te markeren, dan zullen zoekmachines zoals Google begrijpen dat u recensies toont en hoe uw product of dienstverlening wordt beoordeeld. Deze extra informatie kan door zoekmachines vervolgens weer worden getoond in hun zoekresultaten. Onderstaand een voorbeeld.

Een voorbeeld van de weergave van recensies in zoekresultaten

Voordelen van structured data

Zoekmachines zien websites en webshops op een andere manier dan mensen. Waar het onderwerp van een webpagina voor een bezoeker in één oogopslag duidelijk kan zijn, kan het zo zijn dat een zoekmachine geen idee heeft wat het onderwerp van die webpagina in kwestie betreft. Het toepassen van structured data mag worden gezien als een middel om zoekmachines een handje te helpen. Als beloning voor deze hulp zullen zij uw website of webshop met een hogere waardering beoordelen, met betere positioneringen in hun zoekresultaten tot gevolg.

“Gebruik structured data om uw positioneringen in de zoekresultaten positief te beïnvloeden.”

De zoekmachine van Google maakt bovendien steeds vaker gebruik van zogenaamde ‘rich snippets’. Het eerder in dit artikel besproken voorbeeld van recensies is een vorm van een rich snippet. Een andere vorm van een rich snippet is de ‘Knowledge Graph’, welke regelmatig wordt weergegeven als een bedrijfsnaam als zoekterm wordt gebruikt. In het onderstaande voorbeeld wordt de Knowledge Graph van Apple getoond. Deze geeft op overzichtelijke wijze belangrijke bedrijfsinformatie weer (bedrijfslogo, openingstijden, telefoonnummer, et cetera). Door belangrijke bedrijfsinformatie op uw website of webshop met behulp van structured data te markeren, kunt u beïnvloeden hoe de Knowledge Graph van uw bedrijf eruit zal zien in de zoekresultaten van Google.

Voorbeeld van een Knowledge Graph rich snippet

Structured data wordt steeds belangrijker

De verwachting is dat structured data in de aankomende jaren een steeds grotere rol zal gaan spelen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachines maken namelijk al lang niet meer enkel gebruik van de relevantie van een zoekterm in relatie tot de reguliere content op een website of webshop. In toenemende mate wordt onder andere ook de locatie van de gebruiker meegenomen. Wanneer u uw bedrijfsnaam en adresgegevens correct heeft gemarkeerd met behulp van structured data, dan vergroot u de kans om online te worden gevonden. U zult dan namelijk een meer prominente positie in de zoekresultaten weten te bemachtigen op het moment dat potentiële klanten in uw regio zoeken naar uw product of dienstverlening.

Structured data laten implementeren door yndenz

Bent u benieuwd of structured data ook de prestaties van uw website of webshop positief zal beïnvloeden? De online marketingexperts van yndenz vertellen u graag hoe u te werk dient te gaan. Als geen ander zijn wij op de hoogte van de laatste mogelijkheden met betrekking tot het implementeren van structured data en andere vormen van zoekmachineoptimalisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier op deze website of door te bellen met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Blijf op de hoogte van het laatste online marketing nieuws!

Op de hoogte blijven van het laatste online marketing nieuws? Met regelmaat worden geïnformeerd over meest actuele ontwikkelingen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie? Volg online marketingbureau yndenz dan op LinkedIn of Facebook!