Het is belangrijk om met uw website goed gevonden te worden binnen de zoekresultaten van Google. Er zijn genoeg manieren om uw vindbaarheid te verbeteren, maar zijn deze wel allemaal zo effectief? In dit nieuwsbericht leggen wij u kort uit hoe Google de volgorde van de zoekresultaten rangschikt en hoe spam wordt voorkomen. Op basis van deze informatie kunt u uw strategieën (her)overwegen voor een betere vindbaarheid!

Google bepaalt de volgorde van de zoekresultaten

Google creëert eerst een shortlist, laten we zeggen van ongeveer 1000 resultaten, voor een bepaalde zoekopdracht. Deze lijst wordt opgesteld op basis van twee factoren, namelijk de relevantie van de zoekopdracht en de inhoud van de pagina. Na het opstellen van deze lijst past Google zijn rangschikssignalen en -factoren toe om deze lijst een specifieke volgorde te geven. Volgens Google Webmaster Trends analist Gary Illyes is dit het moment ‘where the magic happens’. De pagina’s op deze shortlist krijgen vanuit Google een bepaalde score afhankelijk van de signalen die zij hebben verzameld tijdens het indexeren. Hiervoor gebruiken ze diverse algoritmen, zoals bijvoorbeeld RankBrain.

“Na het toepassen van de rangschiksignalen en -factoren breekt het moment aan ‘where the magic happens’, aldus Gary Illyes.”

Google voorkomt spam in de zoekresultaten middels ‘machine learning’

De meest voor de hand liggende spam wordt tegengehouden door ‘machine learning’ modellen. Nu vraagt u zich misschien af wat ‘machine learning’ precies inhoudt? Dit is een speciale technologie die computers leert hoe ze bepaalde taken moeten uitvoeren zonder dat ze hiervoor geprogrammeerd zijn. De computers leren dit middels de verzamelde data. Aangezien Google al een lange tijd meegaat, hebben zij in de loop der jaren aardig wat data verzameld. Door gebruik te maken van dit ‘machine learning’ model kan het kwaliteitsteam van Google zich focussen op gehackte spam, online oplichting en andere vormen van spam. Niet alles kan namelijk door het ‘machine learning’ model worden opgepakt.

Waarom is dit belangrijke informatie?

Aan het begin van dit artikel gaven wij al kort aan dat de vindbaarheid van uw website enorm belangrijk is. Door te weten hoe Google te werk gaat, kunt u hierop inspelen. In de meeste gevallen richten SEO’s zich op één enkele factor om de vindbaarheid te verbeteren, vaak ook nog eens een externe factor die door Google niet gebruikt wordt. Wat belangrijk is, is dat de kwaliteit en gebruikerservaring van uw website op orde zijn. Google maakt gebruik van honderden rangschikssignalen, dus u focussen op één of twee van deze signalen verbetert vaak de vindbaarheid niet.

yndenz; uw specialist op het gebied van online marketing

U kunt bij yndenz terecht als u de online marketing volledig of deels uit handen wil geven. Onze online marketeers zijn volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van online marketing en adviseren u graag. Zo kunnen wij u ondersteunen met Search Engine Optimization (SEO), Copywriting en Web Analytics. Hiermee zorgen wij voor een kwalitatieve website. Daarnaast kunnen wij u ook helpen met aanpassingen aan uw Webdesign. Neem vrijblijvend contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.