Linkbuilding is een fundamenteel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het kan er namelijk voor zorgen dat een website hoger rankt in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, mits het goed wordt uitgevoerd. Hoe meer websites uw website als bron vermelden, hoe meer autoriteit uw website krijgt toegekend en hoe meer uw website wordt gewaardeerd. De vermeldingen dienen wel plaats te vinden middels waardevolle links op relevante externe websites. Gebeurt dit niet, dan kunnen de positioneringen van uw website juist grote schade oplopen. Neem daarom tenminste de volgende aspecten in ogenschouw.

Schrijven van goede content

Besteed veel aandacht aan het schrijven van goede tekstuele content, zoals een artikel of nieuwsbericht. Het is namelijk zeer belangrijk dat deze op een juiste manier wordt geschreven. Naast het opbouwen van een groot linknetwerk, is dit cruciaal voor de positionering van uw website. Een goed artikel wordt door veel mensen opgevangen en gedeeld op hun websites en social mediakanalen. Hierdoor zal Google u als expert zien en uw website een hogere positionering in de zoekresultaten geven.

Interne en externe linknetwerk

Een intern linknetwerk is minstens zo belangrijk als een extern linknetwerk. Uw website kan gemakkelijker door Google geïndexeerd worden wanneer deze een juiste linkstructuur (van homepage naar onderliggende categorieën en productpagina’s) bevat. Wanneer Google ziet dat de meeste interne- en externe links naar de homepage gaan, dan wordt die pagina dus als belangrijkste pagina geïndexeerd. Daarbij komt dat de GoogleBot de linkwaarde van één pagina berekent door alle links op de bovenliggende pagina te delen door het aantal van die ene pagina. Het systeem spoort nieuwe of geüpdatete pagina’s op die (opnieuw) in Google moeten worden geïndexeerd.

“Een juiste linkstructuur bevordert de autoriteitswaarde van een website.”

Variatie in links

Om ervoor te zorgen dat uw website autoriteit krijgt, is het belangrijk te variëren met links. Combineer tussen shares op social media, linkbuilding op startpagina’s en een goed intern linknetwerk. Wanneer deze aspecten niet optimaal worden ingezet, is de kans klein dat uw website hoog in de ranglijst wordt teruggevonden. Blijf uzelf verbeteren in alle aspecten zodat u uw waarde optimaliseert.

Gebruiken van lokale links

Richt uw website zich niet op landelijk, maar op lokaal niveau? Focus dan vooral op het verzamelen van lokale links en pas hier de anchor teksten op aan. Uw website kan dan namelijk een hogere positionering behalen dan wanneer u het landelijk en algemeen houdt.

De don’ts betreft linkbuilding 2018

Anno 2018 zijn er ook absolute don’ts als het gaat om linkbuilding. Deze zetten we graag voor u op een rij:

  1. Linkbuilding op één manier

    Zoals vermeld is afwisseling enorm belangrijk. Staar u dan ook niet blind op één manier van linkbuilding. Google is slim! Wanneer u zich bijvoorbeeld in een korte tijd te veel aanmeldt op diverse startpagina’s, komt Google er snel achter dat u dit doet om hoog in de ranglijst terecht te komen. Dit werkt dan ook averechts.

  2. Alle pagina’s linken naar homepage

    Hoger scoren bij Google, betekent meer autoriteit in de organische zoekresultaten. Hiervoor dient u een zo natuurlijk mogelijk linknetwerk op te bouwen. We adviseren hierbij dan ook niet alle links van uw website naar de homepage te leiden. In een natuurlijk en gezond netwerk schrijven andere bedrijven artikelen en linken ze door naar een relevante pagina. Een website moet uniek en waardevol zijn. Links naar alleen de homepage zorgen ervoor dat u niet als uniek en waardevol wordt gezien.

  3. Dezelfde anchor tekst

    Google controleert websites op verschillende factoren, waaronder de anchor tekst. Deze beschrijft de bestemmingspagina in een korte, bondige zin. Zorg ervoor dat u hier niet steeds dezelfde teksten voor gebruikt: wees creatief! Door meer diversiteit te creëren, zal Google uw website meer waarderen en u van een hogere positionering voorzien.

Linkbuilding met behulp van online marketingbureau yndenz

Wilt u ook starten met linkbuilden, maar weet u niet goed waar te beginnen? Of bent u hier wel al mee bezig, maar wilt u er zeker van zijn dat dit goed wordt gedaan? De online marketingspecialisten van yndenz ondersteunen u hier graag bij. Vraag gerust eens geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan met een van onze experts. Dit doet u door ons online contactformulier in te vullen of door te bellen naar telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Volg yndenz voor nieuwe tips

Wilt u vaker op de hoogte gehouden worden van nieuwe tips, trends en nieuwtjes? Volg ons dan op Facebook of LinkedIn. Wij publiceren gemiddeld twee nieuwsitems per maand. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Mail dan naar nieuws@yndenz.com.