In 2011 winkelden ongeveer zeven op de tien Nederlanders van 16 tot 75 jaar via internet. Dit is ten opzichte van 2006 een toename van ruim 20 procentpunten, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hiermee behoort Nederland tot de top van de Europese Unie. Alleen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken waren er meer personen die online winkelden. Binnen de Europese Unie werden er in 2011 gemiddeld door ruim vier op de tien personen van 16 tot 75 jaar aankopen gedaan via internet.

De groei van de afgelopen jaren, van het aantal Nederlanders dat online aankopen doet, is te zien in alle leeftijdsgroepen. Relatief gezien was de sterkste stijging waarneembaar onder 65- tot 75-jarigen, waarvan het aandeel dat via internet koopt bijna verdrievoudigde. Ter vergelijking groeide het aandeel van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar in deze periode van 57 procent naar 80 procent.

In Nederland worden reizen en vakantie-accommodaties het meest via internet besteld; bijna 60 procent van de online shoppers doet dergelijke aankopen. Verder zijn voornamelijk kleding en sportartikelen, kaartjes voor evenementen en literatuur populair. Met uitzondering van hardware en financiële producten of diensten laten alle soorten goederen en diensten tussen 2006 en 2011 een groei in online aankopen zien.

online winkelen | online marketingbureau | yndenz