Google heeft aangegeven een nieuw element in haar algoritme te gebruiken: Google RankBrain. Met dit nieuwe zelflerende systeem kan Google nieuwe zoekopdrachten beter begrijpen en rangschikken. Het zorgt ervoor dat er betere voorspellingen gedaan kunnen worden en Google kan daardoor betere en kwalitatieve resultaten tonen aan haar gebruikers. Google zelf geeft aan dat RankBrain de op twee na belangrijkste ranking factor in haar algoritme is.

Wat doet RankBrain?

RankBrain maakt door middel van kunstmatige intelligentie complexe wiskundige berekeningen om nieuwe zoekwoorden te ‘ontcijferen’. Kort gezegd is Google RankBrain in staat om zoekwoorden die het algoritme nog niet kent, te relateren aan soortgelijke zoekwoorden die wel bekend zijn. Want dagelijks worden er wereldwijd miljarden zoekopdrachten gedaan, maar 15% daarvan is nieuw voor Google.

RankBrain maakt het mogelijk om bij nieuwe of onduidelijke zoekopdrachten relevante resultaten te tonen. Bijvoorbeeld: wanneer er voorheen gezocht zou worden op ‘elektrisch apparaat om schilderij op te hangen’, zou Google resultaten tonen die overeenkomen met de belangrijkste zoekwoorden in de zin. Met RankBrain zal Google snappen dat er wordt gezocht naar een boormachine.

Zoekopdrachten veranderen

De tijd waarbij gebruikers uitsluitend op keywords zoeken vervaagd langzaam, zoekopdrachten bestaan steeds vaker uit zinnen, vragen en specifieke termen. Daarom wil Google het menselijk brein steeds beter begrijpen, met RankBrain komen ze daar weer een stapje dichterbij. Door woorden aan elkaar te koppelen en verbanden te leggen probeert Google te begrijpen wat er wordt bedoeld.

Belangrijke ranking factor

RankBrain gaat het huidige algoritme (Hummingbird) niet vervangen, het is slechts één van de honderden onderdelen van het algoritme. Maar wel een heel belangrijk onderdeel! Google heeft namelijk aangegeven dat het de derde belangrijkste ranking factor is. In de praktijk is er nu nog weinig te zien en merken van de nieuwe update, maar het zal in de loop der tijd steeds zichtbaarder worden.

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Wanneer u specifieke en relevante content biedt, kan de nieuwe update een positieve invloed hebben op de ranking van uw website. Belangrijk om rekening mee te houden dus, vooral bij het schrijven van SEO teksten. De voornaamste verandering is dat het niet meer nodig is om in een tekst op één specifiek keyword te focussen.

Heeft u vragen over RankBrain of andere ranking factoren? Als online marketing specialist zijn wij u graag van dienst. Schroom niet om contact met ons op te nemen! U kunt ons bereiken op het telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738 of stuur ons een bericht via ons online contactformulier.