Google Afbeeldingen is dat gedeelte van de zoekmachine van Google waarmee afbeeldingen kunnen worden gezocht. U bereikt Google Afbeeldingen door op de homepage van de website van Google (www.google.nl) te klikken op het linkje ‘Afbeeldingen’ dat zich bevindt in de rechter bovenhoek. Heeft u reeds een zoekopdracht uitgevoerd, dan bevindt het linkje ‘Afbeeldingen’ zich onder de zoekbalk.

De afbeeldingen die Google toont in haar zoekresultaten, zijn afkomstig van websites die door Google zijn geïndexeerd. Dit betekent dat de afbeeldingen van uw website óók kunnen worden gevonden middels Google Afbeeldingen. En dat biedt natuurlijk weer volop kansen om uw producten of dienstverlening extra onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten.

Voordelen van gevonden worden in Google Afbeeldingen

Wanneer de afbeeldingen van uw website of webshop hoog staan gepositioneerd in de zoekresultaten van Google Afbeeldingen, dan kan dit positieve gevolgen hebben voor uw online rendement. Steeds vaker maakt Google Afbeeldingen namelijk onderdeel uit van het oriëntatieproces naar een bepaald product. Wanneer potentiële klanten de afbeeldingen van uw website of webshop in Google Afbeeldingen tegenkomen, dan is de kans groot dat zij zullen onthouden dat u het product in kwestie verkoopt. Dit effect kunt u verder versterken door uw productfoto’s te voorzien van een (subtiel) logo.

“Door gevonden te worden in Google Afbeeldingen kunt u de prestaties van uw website of webshop drastisch verbeteren!”

Zichtbaar in Featured Snippets

Daarnaast toont Google steeds vaker Featured Snippets (ook wel ‘answer boxes’) aan de rechterzijde naast de reguliere zoekresultaten. De tekst en foto die worden weergegeven in een Featured Snippet hoeven niet afkomstig te zijn van dezelfde website. Zo is de tekst vaak afkomstig van een website die door Google hoog wordt gepositioneerd in haar reguliere zoekresultaten, terwijl de afbeelding vaak het eerste zoekresultaat in Google Afbeeldingen betreft. Met een goede vindbaarheid in Google Afbeeldingen kunt u dus ook uw zichtbaarheid in Featured Snippets beïnvloeden. Hiermee creëert u voor uw potentiële klanten weer een extra mogelijkheid om hun weg naar uw website of webshop te vinden.

“Wanneer u de afbeeldingen op uw website of webshop op een juiste wijze optimaliseert, dan zullen deze significant bijdragen aan een verbeterde online vindbaarheid.”

Hoe u uw afbeeldingen optimaliseert voor Google Afbeeldingen

Wanneer u uw afbeeldingen wilt optimaliseren voor Google Afbeeldingen, dan is het belangrijk om te weten dat een zoekmachine niet kan zien wat er daadwerkelijk op afbeeldingen wordt getoond. Om alsnog te bepalen wat er op een afbeelding wordt getoond, maakt een zoekmachine gebruik van bepaalde kenmerken van afbeeldingen. Deze kenmerken kunt u (gedeeltelijk) beïnvloeden.

Dit beïnvloeden, beter bekend als het toepassen van zoekmachineoptimalisatie op afbeeldingen, zorgt voor een verbeterde vindbaarheid in zoekmachines. De geoptimaliseerde afbeeldingen dragen namelijk enerzijds bij aan hogere positioneringen in de reguliere zoekresultaten. Anderzijds dragen ze bij aan hogere positioneringen in Google Afbeeldingen. Het mes snijdt hier dus aan meerdere kanten. Onderstaand geven we inzicht in enkele manieren om afbeeldingen te optimaliseren

1. Voorzie afbeeldingen van een alt-tag

Alle afbeeldingen kunnen worden voorzien van een zogeheten alt-tag. De alt-tag wordt door zoekmachines gebruikt om te bepalen wat er op een afbeelding wordt getoond. Daarnaast wordt de content uit een alt-tag weergegeven op het moment dat een afbeelding op uw website niet kan worden geladen. U doet er dan ook verstandig aan om een alt-tag op te bouwen uit woorden die zo goed mogelijk omschrijven wat er op die specifieke afbeelding te zien is.

Tevens helpt het uw online vindbaarheid als de gekozen woorden ook nog eens interessant zijn bezien vanuit SEO-perspectief. Ter illustratie is een lege alt-tag een gemiste kans, een alt-tag met de content ‘fiets’ al wat beter (maar nog steeds onder de maat) en een alt-tag met de content ‘mountainbike-merk-x-type-y’ al een behoorlijk eind in de goede richting.

2. Geef afbeeldingen een relevante bestandsnaam

Ook is het belangrijk dat u afbeeldingen een relevante (SEO-vriendelijke) bestandsnaam geeft. Een afbeelding met een bestandsnaam als ‘IMG001.jpg’ zegt Google immers niets. Overeenkomstig met de opbouw van alt-tags geldt ook voor bestandsnamen dat deze dienen te worden opgebouwd uit woorden die zo goed mogelijk moeten omschrijven wat er op die specifieke afbeelding te zien is. Tevens geldt wederom dat het gebruik van interessante zoekwoorden de voorkeur verdient.

3. Stem afbeeldingen af op het onderwerp

Verder dient een afbeelding te zijn afgestemd op de tekstuele content van de pagina waarop de afbeelding in kwestie wordt getoond. Een afbeelding van een fiets die wordt getoond op een pagina over paarden zal bijvoorbeeld nooit goed worden gevonden op zoektermen die zijn gerelateerd aan mountainbikes.

“Wanneer u wilt dat een afbeelding online goed wordt gevonden, dan is het belangrijk dat de tekstuele content op de pagina waarop de afbeelding wordt getoond ook overeenkomt met het onderwerp van de afbeelding.”

4. Verhoog de autoriteitswaarde van uw afbeeldingen

Tot slot is ook de autoriteitswaarde van uw afbeeldingen van belang. U kunt de autoriteitswaarde van uw afbeeldingen bijvoorbeeld verhogen door deze toe te voegen aan websites die gespecialiseerd zijn in het verzamelen van afbeeldingen. Denk hierbij ter illustratie aan websites zoals Google Plus, Pinterest, Flickr en Picasa. Nadat u een afbeelding op een dergelijke platform heeft gepubliceerd, kunt u vervolgens vanaf daar linken naar de pagina van uw website die de desbetreffende afbeelding bevat.

Uw afbeeldingen optimaliseren met hulp van yndenz

De online marketingexperts van yndenz zijn op de hoogte van alle ins-and-outs met betrekking tot het optimaliseren van afbeeldingen. Zij kunnen u niet alleen assisteren bij het verhogen van de online vindbaarheid van uw afbeeldingen, maar kunnen bovendien de laadtijd van uw website positief beïnvloeden door de bestandsgrootte van uw afbeeldingen te optimaliseren. Uiteraard zorgen wij ervoor dat de kwaliteit van uw afbeeldingen gewaarborgd blijft.

Krijgen de afbeeldingen op uw website de aandacht die ze verdienen? De experts van yndenz onderzoeken in no-time waar verbeteringen mogelijk zijn en helpen u om uw afbeeldingen beter vindbaar te maken. Neem vrijblijvend contact met ons op via het online contactformulier op deze website of door te bellen met telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738.

Volg yndenz op Facebook of Linkedin!

Wilt u vaker op de hoogte blijven van tips, trends en de laatste ontwikkelingen op het gebied van online marketing? Volg ons dan op LinkedIn of Facebook!